sâmbătă, 16 iulie 2022

Locul visurilor noastre - Kristin HarmelAutor: Kristin Harmel

Editura: Litera

Gen: Fictiune

Data aparitie: 2022

Pagini: 384

Colectia: Blue Moon

 

Al Doilea Război Mondial, Parisul și rezistența.

Ruby Henderson îl întâlnește pe Marcel Benoit în ajunul izbucnirii războiului și se căsătorește rapid cu el. Ea locuiește la Paris cu soțul ei, războiul izbucnește și, odată cu acesta, căsătoria celor doi începe să se deterioreze.

Evreica Charlotte Dacher este încă copil când germanii intră în Paris și viața ei se schimbă ireversibil. Thomas Clarke se alătură RAF și va lupta pe cerul Franței. Destinele acestor trei personaje se vor uni și se vor lega pentru totdeauna.

„Locul visurilor noastre” este o poveste frumoasă și emoționantă despre dragoste și sacrificiu în vremurile dificile ale celui de-al Doilea Război Mondial și epoca persecuției evreilor. Acțiunea lecturii se petrece în Parisul ocupat de naziști, unde oroarea războiului se împletește cu frumusețea unor sentimente pure la tinerii care și-au întâlnit soarta atunci. Ei sunt capabili de sacrificii enorme pentru a fi unul cu celălalt și pentru a depăși toate obstacolele pe drumul spre iubire.

Ca cititor, mă îngrozește cât de puternici au trebuit să fie acești oameni pentru a trăi în fiecare zi fără a-și pierde speranța și credința că va veni vremea eliberării. Cât de mare trebuie să fi fost dragostea lor pentru țară și pentru alți oameni pentru a depăși diferențele religioase, naționale sau politice și totuși să-și poată da viața pentru a-i salva pe alții.

Autorul nu descrie amploarea barbariei și a tratamentului inuman în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar, pe de altă parte, incertitudinea constantă a zilei de mâine nu permite cititorului să se desprindă de această poveste.

  „Locul visurilor noastre” face trimitere la acțiunile unui personaj real - Virginia d'Albert-Lake - o americancă care în 1937 s-a căsătorit cu un francez, s-a mutat la Paris și apoi a făcut parte din Rezistență între anii 1943 -1944.

Am fost extrem de interesată să văd cum a reușit autoarea să combine faptele cu ficțiunea, cât de mult din viața Virginiei a fost introdus  în viața lui Ruby …

Finalul m-a surprins. Mă așteptam la un final diferit al acestei povești. Cu toate acestea, recomand cartea!

 

Aspecte pozitive:

 • -Povestea de dragoste dintre  Ruby și Thomas a fost prezentată într-un mod interesant.

Aspecte negative:

 • -Fiecare dificultate pe care o întâmpină Ruby este de obicei rezolvată în mod miraculos. În viața ei sunt doar oameni buni care, când află că este americană, o ajută imediat.
 • -Activitatea personajului principal - Ruby- este puțin artificială.Cumva implicarea ei  în rezistență este slab marcată.  
 • -Lucien o întâlnește pentru prima dată pe Charlotte și susține imediat că este puternică și dură.. te rog, era încă copil.
 • -Nu am simțit nicio teamă pentru viețile personajelor.

2 comentarii:

 1. Un singur aspect pozitiv, foarte multe negative :))))) Îmi place firea ta foarte analitică!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stai sa vezi cat de analitica sunt cand ma enervează o carte.:)))

   Ștergere