sâmbătă, 30 iulie 2022

Insula - Adrian McKintyAutor: Adrian McKinty

Editura: LITERA

Nr. pagini: 368

An aparitie: 2022

Colectie: Buzz Books

 

 

Heather îi însoțește fără tragere de inimă pe soțul ei Tom și pe cei doi copii ai acestuia, Olivia și Owen,  în vacanță în Australia. Heather are o relație fragilă cu copiii și vrea cu disperare să se simtă ca parte a familiei. Când apare șansa de a vizita o insulă în largul coastei Australiei, familia o folosește pentru a vedea koala sălbatici și pentru a întări legăturile de familie. Totuși, ei fac o greșeală și își regretă decizia de a călători. În timp ce încearcă să iasă de pe insulă, acțiunile lor sunt expuse, iar familia este forțată să lupte pentru a supraviețui.

Este clar pentru cititor încă de la început că Tom, Heather și copiii vor fi în pericol de îndată ce vor accepta să viziteze insula „de pe hartă”. Și când pun piciorul pe ea și întâlnesc străini, este doar o chestiune de timp până când situația lor devine îngrozitoare.

„Insula” lui Adrian McKinty este un mix dintre filmele „Wolf Creek” (acest titlu este menționat în carte) și „Eden Lake”. În mare parte, romanul creează dependență. Scurtele sale capitole se termină adesea cu momente care te fac să vrei să citești mai departe. Și deși autorul a reușit să creeze o atmosferă de groază și pericol, acțiunile personajelor sunt uneori ridicole.

Finalul este, de asemenea, cu adevărat cinematografic și foarte colorat. Totuși, totul s-a dovedit prea ușor și, după acțiunea rapidă a întregii cărți, speram la un final mai exploziv.

               Aspecte pozitive:

  • - Ceea ce mi-a plăcut foarte mult la această carte este reprezentarea legăturilor de familie.

               Aspecte negative:

  • - În primele zeci de pagini, am găsit câteva propoziții destul de ilogice, care, deși nu au nici un impact, chiar și cel mai mic impact asupra intrigii, m-au iritat. Și aici vreau să subliniez că acestea sunt niște mici inexactități și probabil că sunt unul dintre puținii oameni care le-au observat. De exemplu: Tom a vrut să închirieze o mașină - un Porsche Cayenne, dar s-a dovedit imposibil, așa că a scâncit și s-a plâns și a luat un alt model, dar la final am citit că toată familia se urcă într-un Porsche Cayenne! Un alt exemplu: Owen poartă pantaloni scurți verzui, un hanorac roșu și pantofi sport, iar comentariul autoarei despre ținutele protagoniștilor: erau „ foarte potrivite pentru clima din statul Washington”. Serios, acestea sunt haine pentru o clima mai rece? Sau, când protagonista noastră îi spune la un moment dat lui Owen să fugă și să caute o patrulă de poliție, de parcă ar fi uitat că se află pe o mică insulă unde trăiește doar o familie nebună. Mai sunt câteva astfel de exemple…
  • - Personajele, după părerea mea, au fost prezentate prea superficial, le lipsesc caracteristicile psihologice, ceva care să-mi permită să-i plac, să-i simpatizez mai mult. De asemenea, am fost puțin iritată de indestructibilitatea lor.
  • - Heather este un Rambo în fustă, alergând constant pe insulă în căldura insuportabilă fără apă sau mâncare, hărțuită de psihopați, care trebuie să protejeze și pe copiii soțului ei.
  • -Un thriller care a fost schematic și previzibil până la un anumit punct.

Un comentariu:

  1. Îmi plac cărțile ale căror capitole mereu te incită să citești și să tot citești! :)) Sunt greu de lăsat din mână! Mulțumesc pentru recenzie, chiar mi-ai stârnit curiozitatea!

    RăspundețiȘtergere