marți, 1 martie 2022

Stânca Spânzuratului - Yrsa Sigurdardottir


Colectie: Fiction Connection

Autor: Yrsa Sigurdardottir

An aparitie: 2022

Editura: TREI

Nr. pagini: 416

Categoria: Carti politiste

 

La marginea orașului Reykjavik, într-un loc numit Stânca Spânzuratului, este găsit un bărbat spânzurat. Un cui în piept dovedește că nu a fost o sinucidere. Începe ancheta. Se dovedește rapid că această crimă nu este singurul mister de care vor trebui să se ocupe. În apartamentul victimei polițiștii dau peste un băiețel de patru ani care nu este rudă cu bărbatul. Interesant este că desenele sale dovedesc că a fost martorul unor evenimente tragice. A văzut crima? Sau poate cunoaște faptele care îl incriminează pe cel ucis? De ce a fost lăsat băiatul în apartamentul celui ucis? Unde sunt părinții lui, tutorii?

Detectivul Huldar și psihologul pentru copii Freya vor căuta răspunsurile la aceste întrebări. Dar forțele combinate ale lui Huldar și Freyja vor fi de ajuns de data aceasta pentru a explica ce s-a întâmplat cu adevărat? Sunt aceste chestiuni într-adevăr legate între ele? Cert este că împreună cu ei participăm la rezolvarea misterului încurcat care ne duce în lumea întunecată a violenței.

Noua carte a Yrsei Siguroardottir, ” Stânca Spânzuratului ”mă convinge că acesta este una dintre cele mai bune serii de thrillere psihologice. De data aceasta autoarea construiește un complot complicat în care vocile trecutului strigă după dreptate, cerând răzbunare. Aici, nu toată lumea este cine spune că este, iar pistele și soluțiile care apar automat se dovedesc a fi greșite.

Romanul aduce în prim plan problema violenței domestice, a pornografiei ilegale, printre altele, dar  atrage atenția și asupra părții întunecate a internetului, unde putem găsi răul în forma sa cea mai pură. Mi-a plăcut că autoarea a descris cu meticulozitate realitatea întunecată cu care este posibil ca majoritatea dintre noi să nu ne întâlnim deloc zilnic. Acest lucru nu înseamnă, totuși, că nu este acolo și ar trebui să fie măturat sub covor de îndată ce încearcă să iasă la lumina zilei.

Povestea dintre Freyja și Huldar din această parte nu este bine dezvoltată. Există ceva mai puțină tensiune între ei, iar idila amoroasă este încă departe. Psihologul a devenit mai matur, știe ce vrea și nu mai analizează totul. Huldar a renunțat la aventurile sale, trăiește clipa și se concentrează pe muncă.

  Sfârșitul pare previzibil, de parcă nimic nu ar putea surprinde cititorul, dar pentru Yrsa Siguroaordottir, împărțirea în vinovați și victime nu este niciodată ușoară sau lipsită de ambiguitate. De data aceasta, descoperirea ultimei necunoscute a unei ecuații complicate este doar  privilegiul cititorilor. Deci încă se pot întâmpla multe. Așa că aștept cu nerăbdare următoarele volume.

Aspecte negative:

 • - Povestea care s-a cristalizat treptat pe fundal m-a lăsat cumva rece. Spre deosebire de partea anterioară, a cărei poveste m-a ținut pe gânduri mult timp, de data aceasta am simțit că totul a fost destul de superficial.
 • - Freyja, de fapt unul dintre personajele centrale ale seriei, apare foarte puțin. În consecință, interacțiunea cu Huldar, pe care am simțit-o întotdeauna ca pe unul dintre marile plusuri ale poveștii, este limitată. Bineînțeles că există glumele obișnuite, dar nu progresează cu adevărat.

2 comentarii:

 1. Oooo, pare o carte complexă. Am câteva cărți scrise de Yrsa în bibliotecă, dar habar n-am când voi ajunge la ele. Mulțumesc pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu am doar aceasta serie. Stiu ca mai are una cu avocata Thora.

   Ștergere