marți, 9 martie 2021

Vești din lumea întreagă - Paulette Jiles


An aparitie: 2021

Autor: Paulette Jiles

Categoria: Literatura Universala

Editura: CORINT

Nr. pagini: 240

 

            „Vești din lumea întreagă” este o poveste surprinzător de caldă și emoționantă a unei prietenii neașteptate între un veteran de război, căpitanul Kidd, și o fetiță de zece ani luată în captivitate de către indienii Kiowa, Johanna.

Căpitanul Kidd este un singuratic, care străbate orașele de frontieră și își câștigă existența citind știri din ziare, răspândind știrile ca și cum ar fi o misiune. Aceste întâlniri sunt foarte populare, deoarece toată lumea vrea să audă ce s-a întâmplat în lumea îndepărtată. Kidd evită politica, separă opiniile de fapte, propune citirea conținutului care deschide orizonturi și stimulează imaginația. Este convins că ziarele sunt cea mai importantă sursă de cunoaștere despre lume.

Johanna nu aparține nici unei lumi. Iubește lumea indiană, simplitatea ei, relațiile cu natura, dar lumea oamenilor albi o sperie, este incapabilă să o înțeleagă. Nu are identitate și nu cunoaște limba vorbită de oamenii albi.

Jefferson Kyle Kidd acceptă în ciuda vârstei sale, să ducă această fetiță sălbatică înapoi la familia ei din sudul Texasului. În timpul călătoriei, se formează o legătură puternică între cei doi și încrederea crește.

Această călătorie, după părerea mea, reflectă trecerea de la viața sălbatică, în care câștigă cei mai puternici și mai capabili să supraviețuiască în condiții dificile, la viața în civilizație. Kidd este gardianul și ghidul fetei, dar de la ea învață ce contează cu adevărat în viață, adică să ai pe cineva de care să ai grijă și care să te protejeze într-o situație dificilă. Kidd s-a simțit într-adevăr sătul de această viață rătăcitoare constantă, singurătate, distanță față de familie. Ceea ce a adus Johana de la indieni a fost capacitatea de a distinge între chestiuni importante și neimportante,

Acțiunea are loc la sfârșitul secolului al XIX-lea în Vestul Sălbatic, când au avut loc luptele pentru Texas între SUA și Mexic, când imigranții din acele părți nu s-au simțit în siguranță, iar singurele știri din lume au fost aduse lor de către căpitanul Kidd.

Contextul istoric a fost conturat cu atenție, iar psihologia copilului răpit de indieni a fost tratată foarte serios de către autoare; datorită acestui fapt, „Vești din lumea întreagă” este mai mult decât o simplă poveste despre libertate și cătușele impuse de societate, despre spargerea diferențelor și stabilirea unui dialog între culturi complet diferite. 

Cartea are o atmosferă unică. Când citim, simțim mirosul de praf, ploaie, iarbă uscată și slănină! Și sunetul căruței care scârțâie se amestecă cu cântecul sonor al Johannei și cu râsul căpitanului Kidd. Într-un moment ne mutăm în lumea lui Paulette Jiles, urmărim în grabă oameni care își abandonează îndatoririle, își părăsesc fermele pentru a asculta știrile din lume. O carte minunată pe care trebuie să o citiți. 

2 comentarii:

  1. Și eu o am pe Wishlist și abia aștept să pun mâna pe ea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am inteles ca este film, adaptare dupa carte, pe Neflix. Eu inca nu l-am vazut.

      Ștergere