joi, 13 august 2020

Soldatul iernii - Daniel Mason

An aparitie: 2019
Autor: Daniel Mason
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Babel
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 400


Nu este ușor să scrii o carte a cărui complot este inspirat din realitățile războiului. Scriitorii trebuie să-și amintească să nu ofenseze sentimentele cititorilor, să arate o sensibilitate ridicată și, în același timp, să nu-i copleșească. O greșeală comună făcută de autori este dorința de a șoca, de a aduce tot răul în prim plan. În opinia mea, aceasta nu este calea către inima cititorilor. Nu războiul trebuie să fie subiectul cărții, ci personajele despre care povestește. Să lăsăm restul istoricilor. Mason creat personaje minunate. A fost o plăcere să îi cunosc și să îi descopăr. Cu siguranță, experiența sa în lucrul cu oamenii și practica în domeniul psihologiei l-au ajutat în crearea unor portrete psihologice corecte și adevărate. Mason știe cum „acționează” oamenii, ce îi provoacă, cum reacționează în anumite situații. Puteți vedea aceste cunoștințe aici. Comportamentul individual al personajelor  noastre corespunde cu cine sunt, nu există naivitate și nu încearcă să șocheze cititorul. Emoțiile declanșate de roman vin în valuri, suntem complet fără apărare. Au fost momente în care am plâns cu lacrimi amare și momente în care am chicotit ca o școlăriță. Acum probabil că v-ați deschis ochii larg în uimire și vă puneți întrebarea: cum pot râde în timp ce citesc o carte despre război? Ei bine, poți. Nu trebuie uitat că oamenii trăiau încă în spatele frontului. Erau baruri și restaurante, muzica cânta. Bogații au mâncat rațe umplute, săracii se bucurau de avantajele pădurii. Izbucnirea războiului nu înseamnă dispariția sentimentelor umane, a emoțiilor. Oamenii au continuat să se îndrăgostească, au făcut copii, au înșelat sau au încălcat promisiunile. Autorul nu înlătură în niciun fel seriozitatea și importanța războiului, dar încearcă să-l arate din toate perspectivele. Auzim vocea frontului, ne uităm la soldații mutilați și urmărim mișcările trupelor, dar oamenii din spitalele de campanie sunt la fel de importanți. Fiecare experimentează războiul în felul lor și are o dimensiune diferită pentru fiecare dintre ei.
 Personajul principal, Lucius Krzelewski provine dintr-o familie poloneză bogată care locuiește la Viena. Își cultivă în tăcere tradiția patriotică care a fost mereu vie în casa familiei sale. După absolvirea liceului, băiatul își începe studiile medicale așa cum visa. Medicina devine prima sa iubire și cea mai importantă pasiune. Entuziasmul tineresc este observat rapid de comunitatea medicală din Viena, care îl invită la întâlniri medicale de prestigiu, în timpul cărora întâlnește pe cei mai de seamă reprezentanți ai științei, inclusiv pe compatrioata sa Maria Curie-Skłodowska. La izbucnirea Primului Război Mondial în anul 1914, tânărul student, văzând în conflictul armat actual posibilitatea începerii timpurii a practicii medicale, se înscrie în armata austriacă ca medic militar. Din păcate, visele sale de a fi alocat unui spital de teren bine organizat sunt nerealiste, fiind repartizat  la Lemnowice, situat la poalele Carpaților. Acolo, într-o biserică în ruine, a fost înființat un spital militar și toți medicii care au lucrat anterior acolo, au fugit din acel loc. Singura persoană care poate sprijini medicul fără experiență este misterioasă infirmieră, călugărița Margareta. Ea este cea care îl învață cum să îngrijească rapid și eficient soldații cei mai grav răniți aduși de pe câmpurile de luptă. Ea îl învață ce este cu adevărat medicina. Relația particulară dintre ei este supusă unui test sever atunci când un nou soldat ajunge într-o noapte de iarnă la spital. Krzelewski, dorind să-l salveze cu orice preț, ia o decizie dificilă care va afecta soarta lui și a Margaretei.
”Soldatul iernii” este o poveste despre oameni, slăbiciunile și așteptările lor în fața unui mare război. Personajul principal nu este cineva pe care voiam să-l plac. Complet captivat știință, nu a văzut omul în om. Nu a văzut nevoia victimelor, nu a vrut să-și salveze viața, ceea ce conta pentru el era doar lărgirea cunoștințelor sale. Și acesta nu este obiectivul principal al medicului, nu? Cu toate acestea, pe parcursul acțiunii, l-am cunoscut mai bine pe Lucius datorită descrierilor exacte ale autorului care a exprimat toate emoțiile care îl chinuiau pe băiat. Așa că am văzut cât de șovăitor face primii pași pe calea medicinei, cum luptă neputincios și apoi cu bucuria primelor sale succese. Abia mai târziu observă că salvând viața omului, nu numai că vindecă, dar dă și speranță. Mi-a plăcut pasiunea și seriozitatea cu care s-a apropiat de profesia sa, cum îi plăcea să învețe și să câștige experiență. Fiecare persoană a fost un caz separat pentru el, o poveste separată. Uneori era egocentric, alteori egoist, dar în inima lui credea că toate deciziile erau luate în interesul pacienților. Din păcate, uneori a greșit și  consecințele au fost tragice.
Realitatea războiului sub conducerea lui Daniel Mason s-a dovedit a fi extrem de credibilă. Descrierile detaliate și emoționale ale scenelor, locurilor și sentimentelor care chinuiau personajele transmit realitatea războiului, ceea ce m-a influențat la fel de mult ca și pe Lucius însuși. Cu el, m-am apropiat de soldații răniți și de tragedia omniprezentă, pentru a nu fi uimit de enormitatea pierderilor și a nenorocirii. În toate acestea, însă, există un loc pentru iubire, pentru un sentiment care nu ar trebui să existe. Timid la început, devine încrezător și stabil cu timpul până apare un soldat misterios. Atunci totul se schimbă ireversibil.
Cunoaștem, de asemenea, lumea spitalelor de campanie. Soldații cu răni de luptă grele mor acolo. Printre aceștia se află oameni aflați în pragul morții și doar amputarea sau coaserea rănilor adesea foarte grave le pot salva viața. Descrierile procedurilor chirurgicale efectuate sunt departe de ceea ce și-ar imagina cititorul modern. Nici nu se pune problema menținerii unor condiții igienice. Adesea sunt efectuate sub presiunea timpului. Sunt atât de mulți răniți și prea puține infirmiere și medici. Cu toate acestea, mai grave decât leziunile corporale sunt leziunile mintale. Mason cu mare grijă reflectă condițiile în care s-a născut psihiatria secolului al XX lea și care se confruntă cu boli neurologice sau psihologice. În acea perioadă, ea a intrat în stadiul experimental și de multe ori tratamentul ales de medici era o formă de tortură pentru pacient.
 În cele din urmă, suntem catapultați în jurul câmpurilor de luptă din Galicia. Vedem bătăliile purtate în acea perioadă, invaziile cazacilor și luptele unităților de husari cu rușii. Simțim frica acelor oameni la vestea evacuării forțate, observăm dificultățile asociate liberei circulații atât în timpul războiului, cât și după încheierea acestuia.
Concluzia: Soldatul iernii” înfățișează perfect realitatea Primului Război Mondial, precum și realitatea postbelică. Este o poveste frumoasă despre puterea caracterului uman, despre iubirea interzisă și testul de credință pe care vor trebui să-l treacă. Este o poveste neconvențională a sentimentelor dintre două persoane din lumi complet diferite, care s-a născut în iadul războiului. Autorul se joacă nemilos cu emoțiile și învârte o poveste aparent calmă, a cărei dramă crește la fiecare capitol. A avut grijă să păstreze atent chiar și cele mai mici detalii istorice, datorită cărora reflectă fenomenal atmosfera, atmosfera de teamă și incertitudinea din acele zile. 

3 comentarii:

 1. Dacă e despre Război Mondial, cu siguranță face interesul meu. Îmi plac cărțile care reușesc să redea, sub o formă nu prea plictisitoare - cum se consideră, de multe ori, istoria - trecutul. Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Carti despre Primul razboi Mondial s-au mai scris, am mai citit. Dar aceasta e mai deosebita. Nu as putea explica exact de ce, dar am simtit ca mi-a incalzit sufletul. Eu o recomand!Mi-a placut1

   Ștergere
 2. Mi-a placut articolul, multumesc pentru postare!

  RăspundețiȘtergere