joi, 7 februarie 2019

Crimele din Osage County - David Grann

An apariție: 2018
Autor: David Grann
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 386


După sfârșitul Revoluției Americane, în anul1783, populația Statelor Unite a boicotat înființarea departamentelor de poliție, temându-se că aceste instituții ar deveni instrumente ale statului pentru represiune. Cei care au luptat împotriva nelegiuirilor au fost cetățenii obișnuiți care au alunga suspecții. La mijlocul secolului al -XIX-lea, odată cu extinderea orașelor și înmulțirea infracțiunilor, americanii se temeau mai mult de criminali decât statul însuși, ceea ce a dus la apariția primelor organizații de poliție din țară. Ulterior, în anul 1908, președintele Theodore Roosevelt a fondat Biroul de Investigații, care era responsabil de aplicarea legilor federale, dar care totuși nu avea o structură care să permită ca acțiunile să fie direct coordonate de guvern. Ceea ce schimbă configurația acestei organizații de poliție din Statele Unite este o poveste care spune multe despre formarea acestei națiuni.
Povestea are în prim plan tribul Osage. Ei au trăit secole de-a rândul în cuprinsul Marilor Câmpii, cu o economie bazată pe vânătoarea de bivoli și cultivarea porumbului. Au fost vânători și războinici curajoși. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, expulzați din ținuturile lor, ei s-au așezat într-o rezervație care părea mai mult o grămadă de pietre. La scurt timp după aceea, ținuturile Pawhuska și Gray Horse au încetat să mai fie considerate dealurile pietruite unde trăiau sălbaticii. Pe la începutul secolului al XX-lea, s-a descoperit că terenurile unde s-a stabilit tribul Osage aveau unele dintre cele mai mari depozite de petrol din Statele Unite. Până în anii 1920 Osage au ajuns cei mai bogați oameni pe cap de locuitor din lume, deși trăiau într-o rezervație și statul american nu le recunoștea aceleași drepturi pe care le-au recunoscut albilor. Societatea americană, profund rasistă, a fost uimită de prosperitatea tribului. Au existat chiar și persoane care au considerat acest fapt scandalos, mai ales când indienii și-au arătat servitorii albi din vilele lor, care păreau mai asemănătoare cu cele ale marilor proprietari de sclavi. Toate acestea par a fi o mare ironie a soartei, dar statul american și societatea care a sprijinit-o au făcut cel mai scurt pas pentru a pune capăt ironiilor.
   De la confesiune la asimilare, politica americană pentru afacerile indiene nu a avut în vedere un simplu proces de aculturare. Adevărat este că a fost important ca tribul Osage să învețe cum să-și gestioneze averea. Cum? Practic, punând-o în mâinile albilor. Indienii au fost obligați să aibă manageri albi care să le administreze averile, așa-zișii gardieni ai averilor imense, care au fost mult timp râvnite de marii baroni ai petrolului. Dar în anul de grație 1921, deja în secolul al XX-lea, o crimă, apoi alta și alta, a dat startul unei epoci cunoscute acum sub numele de Regimul Terorii.  Membrii tribului Osage au fost uciși unul câte unul, încet și metodic. Ar trebuit să înțelegeți de cine. A fost, ca să spunem așa, primul caz major al instituției pe care o cunoaștem acum ca FBI. Cu toate acestea, banii din petrol au fost infiltrați la cel mai înalt nivel, ajungând la Casa Albă, iar investigațiile au fost boicotate, ignorate sau chiar suspendate.
După aproape o sută de ani, David Grann, un jurnalist remarcabil din New York, a anchetat acest caz și a scris o carte clarificatoare. "Crimele din Osage County"denunță modul în care indienii Osage au fost maltratați, uciși și condamnați la uitare și aduce în prim plan pe unul dintre agenții cei mai competenți: fostul Ranger texan Tom Witte .

"... o mantie umbroasă de mister și frică ... A acoperit văile umplute cu petrol din Munții Osage".

Evenimentele au avut loc, personajele sunt reale, putem vedea expresiile lor în fotografiile care sunt intercalate în complotul macabru și josnic, ce scoate la iveală o povestea stratificată, detalii sordide, cuvinte spuse și nespuse. Problema tulburătoare este că, cu fiecare fotografie, ne dăm seama că  aceasta nu este ficțiune, au fost oameni reali.
Narațiunea la persoană a treia ne  introduce în istoria familiei lui Mollie Burkhart, care și-a văzut întreaga familie asasinată. Un număr mare de crime misterioase  au loc pe cuprinsul rezervației, crime care sunt din ce în ce mai complicate, cu mulți suspecți, alibiuri convenabile, care atunci când sunt demascate duc la persoane controversate.
Atunci când Tom White intră în scenă, multe puzzle-uri sunt rezolvate, înțelegerile secrete sunt dezvăluite, trădătorii ajung  în prim plan. Oameni extrem de influenți au fost implicați într-o conspirație care a avut ca scop să pună stăpânire pe teritorii, petrol, putere, politică și, fără îndoială, a fost sursa unor averi inexplicabile.
Concluziile lui Grann sunt copleșitoare:"Deși Biroul a estimat că au fost douăzeci și patru de crime Osage, numărul real era, fără îndoială, mai mare. (...) Cercetătorii care au examinat de atunci omuciderile, cred că numărul de indieni uciși a fost de câteva zeci sau chiar sute "
Oricum, cartea nu este un roman, deși are toată structura sa: o istorie densă, povestită cu stăpânire și sensibilitate unică. Într-un capitol final Grann ne spune care au fost primele sale contacte cu tribul Osage ca reporter, accesul la documentația de caz, prin urmașii lui Mollie și unele lucruri interesante descoperite în timpul investigației, care implică pe Tom Witte și Hoover, șeful FBI .
Recomand această carte celor care iubesc misterul și investigațiile. Excelentă!
Mulțumesc editurii Rao pentru exemplarul oferit.     

2 comentarii:

 1. Ce bine sunăăăă! Spor la treabă!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mie mi-a placut mult! Si cred ca ar fi si pe placul tau.
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere