luni, 17 decembrie 2018

Mr. Sunshine ( serial coreean 2018)Nr. Episoade: 24
Data de lansare: 7 iulie – 23 septembrie 2018
Limba: coreeană
Țară: Coreea de Sud

"Pentru a-și salva propriii copii, mamele din Joseon și-au luat viața, au fost ucise brutal sau au ales să-și abandoneze copiii."


Serialul Mr. Sunshine arată soarta oamenilor din regatul Joseon la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Pe de o parte, avem perspectiva lui Yu-jin - un bărbat care a trebuit să fugă în Statele Unite ale Americii când era copil, mai exact în anul 1871 în timpul expediției americane în Coreea. După mulți ani, se întoarce în patria sa ca soldat american - Eugene Choi. Pe de altă parte, observăm regatul Joseon prin ochii unei tinere aristocrate Ae-Sin, care crede în reconstruirea vechii puteri a patriei sale și eliberarea de sub influența coloniștilor.
Realitățile istorice au fost reproduse cu mare precizie, ceea ce, în sine, este lăudabil. Mr. Sunshine este un fel de lecție de istorie, prezentată într-un mod foarte interesant și plăcut. Mi-a plăcut cum povestea ne-a adus mai aproape de personaje, arătând scenele din diferite unghiuri. În acest fel, am putut înțelege cu claritate raționamentele pe care le-au avut în anumite situații. Mi s-au părut foarte umani, deoarece logica lor ne-a fost prezentată. Am avut șansa de a lupta alături de ei, de a le  înțelege conflictele interioare, de a le asculta planurile.
Drama, de asemenea, demonstrează că nu au fost nobilii cei care au luptat pentru Joseon, au fost oamenii de rând. Clasele mai puțin favorizate, cele care au suferit cel mai mult în sistemul ierarhic, au fost cei care au murit în timp ce purtau arme în această luptă nesfârșită.
 În această k-dramă nu sunt eroi care sunt doar un fundal al poveștii. Aici toată lumea are povestea sa interesantă de prezentat. Uneori, am avut impresia că ne îndepărtăm de axa principală a povestirii, dar numai în scopul prezentării trecutului unuia dintre eroi. Totuși, nu am lăsat aceste aspecte să mă influențeze, pentru că în final totul constituie un întreg coerent. Este un pic asemănător cu a asambla un puzzle, în timpul căruia adăugăm elemente diferite, uneori aparent incompatibile, pentru a obține o imagine completă. În acest caz, scopul creatorilor este simplu: să prezinte greutățile vieții coreene în timpul ocupației.
Personaje principale: 
            Go Ae Sin (Kim Tae Ri)
Bunicul lui Ae Sin (Go Sa Hong) i-a spus să trăiască brodând fluturi și flori frumoase, alături de soț. Dar protagonista noastră ar prefera să moară mai degrabă. În cele din urmă, maestrul Go îi cere vânătorului Jang Seung Gu (Choi Moo Sung) să o învețe pe Ae Sin să supraviețuiască în acele vremuri haotice care erau în Joseon. Go Ae Sin este un personaj inteligent, neînfricat și atent. Când umblă pe străzile din Joseon ca nobilă, toată lumea o respecta și o iubește. Dar pe aleile întunecate, Ae Sin nu are nume, sau familie, ea doar  luptă alături de tovarășii ei din Miliție, în căutarea libertății. 
Într-una din misiunile sale, Ae Sin îl întâlnește pe Eugene Choi. Cei doi se întâlnesc în cele din urmă de mai multe ori, iar ea descoperă că acest bărbat coreean, îmbrăcat în haine occidentale, este de fapt consulul american. Protagonista nostru nici măcar nu știe numele lui Eugene Choi, iar șocul cultural face această poveste de dragoste foarte emoționantă. 
Relația cu Eugene Choi o determină pe Ae Sin să învețe să scrie și să vorbească în limba engleză. Dar care este scopul lui Eugene: Vrea să protejeze sau să distrugă țara? În același timp, când apar răspunsurile, dragostea dintre Eugene Choi și Ae Sin a crescut și viitorul a devenit și mai incert. Singura certitudine pe care o avem de la început până la sfârșit este că Go Ae Sin nu și-ar abandona țara și ar fi dispusă să sacrifice totul pentru independența Joseonului.

Choi Yoo Jin / Eugene Choi (Lee Byung Hun)
Căpitanul Eugene Choi a fost trimis să preia conducerea consulatului american din Joseon. La început am realizat că amintirile copilăriei sale încă îl bântuie, deoarece viața lui în Joseon a fost foarte grea, dar nu i-a fost ușor nici să trăiască ca asiatic într-o țară occidentală.
Pentru oamenii din Joseon, Eugene Choi este un coreean îmbrăcat ca soldații americani. Dar, de fapt, Eugene este căpitanul Corpului Marin al Statelor Unite. Este american și a lucrat pentru Statele Unite. În plus, înainte de a ajunge în Joseon, el a luptat și a cucerit zone în numele Statelor Unite ale Americii.
Dar acest american, aparent închis și rigid, este o persoană caldă, calmă și blândă care devine interesat de Ae Sin. Cu cât se apropie mai mult de Ae Sin, cu atât mai mult se distanțează de cauzele sale, de lumea sa, de viața sa. 
Și știți ce este mai interesant?  Faptul că a știut de la început. Eugene Choi știa că un american nu putea să se implice într-o relație cu o femeie coreeană. Dar, de asemenea, el știa că nu putea să părăsească Statele Unite tocmai pentru că numai așa ar fi putut să își protejeze iubita. De aceea cred că, drama Mr.Sunșhine este o poveste complexă despre iubire și eroism. 
Gu Dong Mae (Yoo Yeon Seok)
Cel mai bine este să nu îl iriți pe omul cu sabia, Gu Dong Mae. El este cel mai mare spadasin al yakuzelor care au controlul asupra Joseonului. De fapt, pentru că s-a născut ca fiul unor măcelari, Gu Dong Mae a trăit în cea mai adâncă tristețe din cauza sistemului ierarhic al Joseonului.
Gu Dong Mae și băieții săi reprezentă doar o parte a marii societăți Musin. El trăiește cu o misterioasă ghicitoare a căror predicții sunt infailibile. Este interesant de observat că, la începutul serialului, Gu Dong Mae este un membru recunoscut a societății Musin, o organizație japoneză pro-activistă, dar pe măsură ce drama progresează, descrierea personajului se schimbă.
Kudo Hina (Kim Min Jung)
Din primul moment în care a apărut Kudo Hina, a fost fantastică. Proprietara hotelului Glory, o văduvă inteligentă, este probabil cel mai inteligent personaj din complot. Datorită surselor sale de încredere, ea află tot ce se întâmplă în Joseon.
Prezența lui Kudo Hina a fost extrem de puternică. Chiar și atunci când ea nu era de fapt prezentă fizic, am putut simți participarea ei. Ea este un personaj foarte interesant, o femeie curajoasă, intensă și independentă, care are o poveste amară. Un personaj care mi-a plăcut foarte mult!
Hui Seong (Byun Yo Haneste un alt personaj minunat care m-a cucerit repede. A locuit pentru o vreme în Japonia, dar a decis să se întoarcă în Joseon. Hui Seong este fiul și moștenitorul celor mai bogați nobili din regat. Încă de la început, ne dăm seama că are o relație nefericită cu Eugene Choi.
La început, Hui Seong este logodnicul lui Go Ae Sin. Cele două familii au promis deja că cei doi se vor căsători, dar nimic nu a fost încă formalizat deoarece Hui Seong era în Japonia. 
Povestea este lungă și aduce multe scene și dialoguri incredibile. Hui Seong este un personaj important. Încerca întotdeauna să înveselească pe cei din jurul lui cu vorbe pozitive care nu reflectă întotdeauna starea lui de spirit. Pentru mine, Hui Seong este un erou deghizat.
Sunt atât de multe personaje minunate, dar dacă le descriu, acest articol ar deveni infinit. Vreau doar să subliniez că mi-a plăcut relația lui Ae Sin cu cei doi "slujitori" ai lei: Haman Daeg (Lee Jung Eun) și Ah Beom (Shin Jung Keun). Este chiar ciudat să îi descriu ca slujitori, deoarece este evident că Ae Sin îi tratează ca pe membrii familiei și invers.
Bunicul lui Ae Sin (Lee Ho Jae) simbolizează rezistența tradiționalismului Imperiului Joseon. Vânătorul Jang (Choi Sung Moo) și Hwang Eun San (Kim Gab Soo), care lucrează ceramică au fost, de asemenea, personaje care m-au uimit cu devotamentul lor puternic pentru patria-mamă.
În Mr. Sunshine a fost prima dată când am dat peste un rege uman! Acest lucru m-a surprins de asemenea pozitiv. Este adevărat că unele drame au prezentat deja realitatea Imperiului dintr-o altă perspectivă. Am văzut alți regi speriați, halucinând și chiar plângând, dar de data aceasta este diferit. Nu pot explica bine, dar pentru prima dată am văzut un Rege transparent. Frica pe care o arăta m-a impresionat,de asemenea, m-au afectat lacrimile și disperarea, modul în care se plimba, îmbrăcămintea și vorbirea care nu sunt pretențioase. Poate că forma simplă așa cum ne-a fost prezentat mi-a oferit toate aceste sentimente. 
Concluzia: Risc să spun că Mr. Sunshine este cea mai impresionantă dramă pe care am văzut-o vreodată. Este o poveste epică despre dragoste și sacrificiu. Drama descrie impecabil schimbările care au avut loc și au lovit oamenii fără milă.
Mr. Sunșhine este, de fapt, o operă de artă și o sursă de cunoaștere istorică a Coreei de Sud! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu