duminică, 23 decembrie 2018

Acces interzis - Karen Cleveland
An aparitie: 2018
Autor: Karen Cleveland
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 290


 Este interesant cât de repede iși pot schimba oamenii prioritățile când se confruntă cu amenințări si cum valorile și credințele lor evoluează atunci când trebuie să facă ceva gresit pentru a-și proteja familia. Toată lumea este capabilă să sacrifice totul pentru binele celor dragi. Este adevărat, iar perspectiva se poate schimba drastic atunci când frica pentru cei dragi ajunge în prim plan. Cu această situație, ne întâlnim în cartea „Acces interzis” a scriitoarei Karen Cleveland, pe care cu o plăcere incredibilă am citit-o în urmă cu câteva zile.
Vivian Miller lucrează pentru CIA la contrainformații. Sarcina ei este de a descoperi spioni ruși din Statele Unite. Ea este, de asemenea, o mamă iubitoare a patru copii și soția unui bărbat ideal. Vivian creează un algoritm care îi ajută pe americani să descopere identitatea agenților ruși inactivi. După mai multe săptămâni, luni de lucru, realizează un progres. Ea intră în calculatorul lui Yuri Yakov, care este suspectat că este agent de legătură. În calculatorul acestuia, există o imagine a unei persoane foarte apropiate de ea ... A fost zece ani din viața ei o minciună? Ce ar trebui să facă pentru a evita ruperea familiei? Țara sau copiii ei sunt mai importanți? Se știe că o mamă își va sacrifica propria viață în apărarea puilor, dar va fi capabilă să pună mai presus decât viața copiilor ei, soarta a sute de oameni sau chiar a întregii țări? Este binele individului, celula de familie mai importantă decât binele general? Ce cântărește mai mult: familia și dragostea unui bărbat sau apărarea securității țării noastre?

"[...]simt cum mă cuprinde o senzație ciudată, sentimentul că am reușit să mă feresc de glonț, dar, cumva, în mod inexplicabil, sângerez."

  Naratorul nostru este Vivian și împreună cu ea descoperim toate misterele acestei povestiri. „Acces interzis” este o poveste despre tragedia umană, încredere pierdută și alegeri dificile.
Povestea strânge bucla în jurul personajelor, iar tensiunea crește treptat. În același timp, avem de-a face cu un puzzle interesant și o construcție solidă a personajelor, iar elementele de moralitate dau cărții un caracter original.
Probabil cel mai bine construit personaj este Vivian, personajul principal. Personalitatea ei este consecventă, sentimentele ei sunt  foarte tangibile, frica ei este perfect simțită. A fost minunat să văd cum Vivian se luptă cu propriile reguli, deoarece este foarte credincioasă sistemului ei propriu de valori. În situația în care se află ea se confruntă cu sentimentele soției și mamei trădate, dar are și dubii morale, cu privire la  îndatoriri civice și profesionale, care se dovedesc a fi mult mai dificile. Ea este implicată într-un joc periculos, un complot plin de minciuni, înconjurată de oameni în care nu se poate încrede. Aici, totuși, trebuie să recunosc că, în opinia mea, Vivian nu s-a comportat ca un agent CIA. Mi se pare că un agent instruit ar putea face o mulțime de greșeli, dar într-un mod diferit și acesta este un defect pentru acest personaj. În ceea ce privește pe ceilalți eroi, majoritatea dintre ei sunt bărbați.

 "Matt este spion rus, iar eu trebuie să îl dau pe mâna autorităților. Furia pare că se dizolvă, transformându-se într-un val de disperare. "

Autoarea a reușit să transmită atmosfera unui roman cu spioni. Setarea unui roman într-un astfel de loc ca sediul CIA înseamnă că pur și simplu nu se poate fără tensiune, secrete bine pazite, criptare avansată etc. În romanul lui Karen Cleveland nu veți găsi scene de urmărire, împușcături, șamani sau acțiuni rapide pentru a surprinde criminalul. Aici, detaliile și potrivirea pieselor de puzzle sunt importante. 

"— Ești loial… Rusiei?
Sună ciudat să rostesc aceste cuvinte.
— Îți sunt loial ție. "

Concluzia: Am citit romanul într-o singură suflare, pur și simplu nu am putut să mă desprind de el. Conținutul intrigant și curiozitatea copleșitoare m-au însoțit de la început până la sfârșit. Autoarea mi-a arătat de mai multe ori că misterul nu este atât de evident pe cât credeam eu. Și când eram sigură că știu exact ce se va întâmpla, ea a schimbat modul în care avansează povestea. Ritmul rapid și capitolele scurte fac ca această carte să curgă. Nu a existat  nici un element care să mă deranjeze în acest roman. Totul a fost bine gândit, bine lustruit și senzațional scris. Fiecare detaliu este exact unde ar trebui să fie, nimic nu poate fi adăugat și nimic îndepărtat."Acces interzis" este un thriller plin de emoții, în care suspansul a fost folosit cu măiestrie. Aceasta este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit anul acesta. Vă recomand din toată inima. 
Mulțumesc editurii Rao pentru exemplarul oferit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu