sâmbătă, 4 august 2018

Să nu spui niciodată pentru totdeauna - Jennifer L. ArmentroutAn aparitie: 2018
Autor: Jennifer L. Armentrout
Categoria: Literatura Universala
Colectie: EpicLove
Editura: EPICA
Nr. pagini: 476


 „Să nu spui niciodată pentru totdeauna” este o carte puternică care ne arată cum traumele copilariei pot influența întreaga noastră viață.
Într-o poveste simplă, emoționantă și bine construită găsim doi tineri care s-au maturizat foarte devreme și care se înțeleg reciproc, împărtășind un trecut plin de durere și suferință și un prezent care trebuie reconstruit pentru a avea un viitor mai bun.
Personajele principale au trecut prin multe în copilărie. Mallory și Rider au trăit într-o casă în sistem maternal. Cuvinte precum fricădurereabuz sau violență nu trebuie să facă parte din vocabularul unui copil, dar, din păcate, Mallory și Rider le cunosc bine."Părinților" nu le păsa deloc de ei și i-au tratat foarte rău, lăsându-i fără hrană în mod constant și bătându-i pe amândoi ori de câte ori era posibil. Dar Rider a luat mereu apărarea lui Mallory, protejând-o întotdeauna. Trebuia să fie liniștită, astfel încât domnul Henry să nu o găsească. Într-o zi, dinamica pe care au construit-o nu a fost suficientă pentru a o salva de pericol și totul se prăbușește. Ea ajunge să fie adoptată și salvată de o familie de doctori care îi arată că viața poate fi foarte diferită de ceea ce era obișnuită. Mallory își îngroapă amintirile și lasă trecutul în urma ei. Anii de terapie au învățat-o să lucreze cu vocea ei și să o pregătească să interacționeze cu alții din nou. Știe că nu este nimic fizic în neregulă cu ea și că dificultatea de a vorbi este din cauza anilor de abuz fizic și a stresului post-traumatic care a rezultat. Dar cunoașterea nu face ca lucrurile să fie mai ușor de depășit. 
         Când Mallory se înscrie la liceu, nu este sigură dacă poate trece prin asta, dar vrea cu disperare să încerce să fie o adolescentă normală și dacă continuă să ia lecții acasă, acest lucru nu s-ar întâmpla niciodată. Mallory își poate permite acum să se gândească la un viitor, dar pentru a face acest lucru, va trebui să-și depășească nesiguranța și temerile ... și primul pas este să meargă la liceul.
Dar prima zi a lui Mallory la liceu îi aduce o altă surpriză: Rider învață la același liceu. După atâta timp, cei doi au ocazia să se revadă în cele din urmă și să știe ce s-a întâmplat după acea teribilă noapte care a rămas marcată în memoria lor. 
„Să nu spui niciodată pentru totdeauna” este un roman despre drumul pe care ne duce viața, ce hotărâri luăm și cum ne împăcăm cu acestea. Indiferent cât de mult ne pasă de ceea ce văd ceilalți la noi, chestiunea care ar trebui să conteze cel mai mult este modul în care ne vedem noi și ceea ce facem cu viața noastră. Dacă este ceva negativ, trebuie să ne schimbăm și să credem. 
Jennifer L. Armentrout atrage atenția asupra unor aspecte foarte importante, cum ar fi gaura din sistemul de asistență parentală, cum copiii au nevoie de ajutor psihologic pe măsură ce cresc. De asemenea, vorbește despre diferența dintre clasele sociale și modul în care unii tineri sunt atrași în lumea crimelor.
„Să nu spui niciodată pentru totdeauna” este o poveste plină de suișuri și coborâșuri, care este relatată la prima persoană din punctul de vedere a lui Mallory,cea care oferă cititorului o perspectivă unică asupra sentimentelor și conflictelor sale. Cartea ne face să reflectăm asupra modului în care fiecare persoană se ocupă de traume și ne face să înțelegem că fiecare persoană le depășește diferit. 
Personajele principale sunt două fețe ale monedei. O Mallory care este ca o carte deschisă, care nu-și ascunde complexele și temerile, și Rider, care nu arată nimic în ciuda faptului că ascunde multă durere. Fiecare are un trecut la fel de dureros, dar Rider se ocupă de el și îl vede într-un mod diferit. Putem vedea cum i-a afectat pe amândoi tot ceea ce au experimentat.
Mărturisesc că nu am înțeles pe deplin comportamentul lui Mallory. Prea confuză, lașă și încăpățânată. Mallory este una dintre acele personaje cu o fragilitate atât de intensă încât chiar înspăimântă cititorul. În plus, are o parte cam egoistă și, în momente diferite, pare că nu poate vedea dincolo de lungul propriului nas.
 Cu Ryder a fost mai ușor să empatizeze. El are această personalitate protectoare care mișcă imediat cititorul. Mediul său este mai interesant și cred că situațiile prin care trece, permite cititorului să îl înțeleagă mai bine.
Așa cum se întâmplă întotdeauna în romanele lui Armentrout, avem un mare număr de personaje secundare și multe dintre ele sunt foarte interesante, atrăgând atenția asupra dramelor lor personale sau a temperamentului lor puternic. Cei care mi-au plăcut cel mai mult au fost Ainsley, Paige, Hector și Jayden.
În ciuda celor peste 400 de pagini, cartea se citește foarte repede, în cazul meu, câteva ore. În ea am găsit o poveste optimistă despre o fată care, în ciuda tuturor lucrurilor, continuă să încerce în timp ce descoperă diferitele semnificații pe care le poate avea "pentru totdeauna". Este foarte frumos să vedem progresul pe care îl face Mallory, care vede că nu este singură și că de partea ei ea are oameni care o înțeleg și sunt acolo să o susțină. 
În concluzie: Este o poveste care reflectă viața în sine, pentru că este un caz care apare în mod constant, deși nu o realizăm. Curajul și determinarea vor domina această poveste, pentru că Mallory și Rider se vor confrunta cu temerile lor, sprijinindu-se reciproc. 

Mulțumesc editurii Epica pentru acest roman!

2 comentarii:

  1. Îmi place autoarea, dar nu cred că e tocmai genul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se stie niciodata! Este o carte usurica, perfecta pentru vacanta!

      Ștergere