duminică, 5 august 2018

Adunarea umbrelor - V.E. Schwab
An apariție: 2018
Autor: V.E. Schwab
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Young Adult
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 608


"Adunarea Umbrelor" este al doilea volum din "Culorile magiei"- trilogia autoarei VE Schwab. După ce m-am bucurat de "Partea întunecată a magiei", eram foarte curioasă cum va continua povestea despre Lila și Kell.
În  "Partea întunecată a magiei" există patru versiuni ale orașului Londra: Londra Roșie, în care magia este în plină floare, Londra Albă, în care magia este pe moarte, Londra Cenușie complet lipsită de magie și Londra Neagră, care se afla în apropierea sursei de magie și a fost absorbită de acesta. Kell, fiind un antari, este singurul capabil să se miște între aceste lumi, aspect de care este forțat să se folosească, astfel încât regii anumitor lumi să intre în contact unul cu celălalt. Și pentru că misiunile primite sunt plictisitoare, Kell se ocupă și de contrabandă pe cont propriu. Care, desigur, este interzisă. Primul volum ne introduce în această lume și este strâns legat de călătoriile dintre cele patru orașe numite Londra; al doilea volum se concentrează pe realitatea din Londra Roșie, făcând această lume mai vie și mai reală.
Cartea începe prin a arăta cum și unde este Lila, care nu a încetat să fie neînfricată și puternică. În această etapă a noii vieți pe care o are Lilă, întâlnește alte personaje, iar cel mai important va fi Alucard Emery, un pirat care ascunde multe secrete și care este și un magician cu abilități mari. El va fi un fel de îndrumător pentru Lila și o va ajuta cu noua sa magie descoperită, iar Lila va încerca să-și stăpânească și să-și înțeleagă puterile. Dar, în cartea anterioară, Lila noastră a demonstrat deja că prudența și răbdarea nu sunt punctele ei forte și, deși este liberă, trecutul ei încă o bântuie și o face incapabilă să accepte și să înțeleagă anumite sentimente pe care le-a avut.
Între timp, Kell continuă să trăiască în palat și încercând să se întoarcă la normalitate, ceea ce devine foarte dificil. Ca rezultat al anumitor evenimente din "Partea întunecată a magiei", atât Kell, cât și fratele său regal, Rhy, au suferit atât răni psihologice, cât și fizice După evenimentele din Noaptea Neagră, populația din Londra Roșie este sfâșiată de frică, iar regele îl tratează pe Kell cu mare precauție, nu poate pleca nicăieri fără a fi escortat de paznici, ceea ce îl face pe Kell să se simtă blocat. De asemenea, Kell este chinuit de remușcări. Antari nu mai face contrabandă între lumi - este nervos, bântuit de vise amenințătoare, se gândește în permanență la Lila, despre care nu are nici o veste. Legătura cu Rhy devine tot mai puternică și aceasta a devenit o binecuvântare și, în același timp, o mare povară, nu numai pentru el, ci și pentru Rhy.
Între timp, pregătirile pentru Jocurile Elementelor, un turneu internațional spectaculos și costisitor de magie, este în curs de desfășurare în Londra Roșie – cu scopul menținerii unor relații bune cu puterile vecine. Mulți oaspeți vor veni la concurs, printre care și prieteni vechi de pe o navă de pirați. Datorită turneului, cititorul poate să cunoască specificul altor regiuni ale lumii în care trăiește Kell. Consider că acest aspect este foarte reușit și interesant.
Cu toate acestea, în timp ce toată lumea din Londra Roșie se concentrează asupra jocurilor sportive și emoțiilor care însoțesc jocurile, viața înflorește într-o altă Londra, iar cei care trebuiau să plece pentru totdeauna se întorc. Numai că magia necesită echilibru, astfel că Londra Albă a renăscut, dar un alt oraș trebuie să cadă ...
Trebuie să recunosc că mi-a plăcut cel de-al doilea volum al seriei scrisă de VE Schwab mult mai mult decât predecesorul său. Ambele cărți, se mândresc cu o lume extrem de complexă, a cărei amploare și complexitate este din ce în ce mai încântătoare cu fiecare pagină. Cu toate acestea, "Adunarea Umbrelor" pare a fi mai elaborată. În primul rând, personajele încetează să mai fie dominate doar de o singură trăsătură caracteristică. Ele câștigă multidimensionalitate; evenimentele trecute, care sunt amintite în poveste, permit în mod clar o mai bună înțelegere a faptelor.
Personajele sunt în prim plan în această parte a poveștii. Și, deși (nici de această data) nu mi-a plăcut prea mult de domnișoara Bard, am înțeles mai bine personajul ei. Kell încă este personajul meu preferat. El nu este asemeni unui magician din alte romane. Nu este cel ales să salveze lumea, nici nu este exemplul unui băiat perfect care va ieși neșifonat din orice confruntare. Dimpotrivă, el este conștient de puterea lui, se simte vinovat pentru evenimentele care au avut loc în Noaptea Neagră. Coșmarurile cu care se confruntă sunt de înțeles.
Acțiunea romanului este împărțită între mai mulți naratori. În mod tradițional, vom ajunge să cunoaștem  punctul de vedere al Lilei, a lui Kell sau Rhy, și, de asemenea, ne uităm în adâncimile înfricoșătoare ale minții noului conducător din Londra Albă. Anxietatea, înlocuiește confuzia inițială, care apare odată cu descoperirea narațiunii noului conducător al Londrei Albe, crește meticulos, iar cititorul începe să înțeleagă că sfârșitul romanului este înfricoșător.
Povestea de bază este pur și simplu grozavă, iar personajele create, cu caracteristicile, evoluțiile, înclinațiile și complicațiile lor, au făcut acest roman fantezist o lectură minunată pentru mine. Chiar și micile mici detalii care sunt adăugate în acest volum, referințe, dezvăluie că ultimul volum al trilogiei va fi incendiar.
Concluzia:  „Adunarea umbrelor”, spre deosebire de ceea ce mi-am imaginat, nu este despre lumile uimitoare și uitate care revin la viață ci mai degrabă despre umbra pe care fiecare personaj o poartă în interior. În această a doua carte, aflăm ce se întâmplă atunci când chinurile, temerile, nesiguranța și necazurile sunt ascunse atât de mult, încât devin distrugătoare. De-a lungul întregii povești se insistă pe un singur aspect moral: că în viața nimic nu este simplu, nici corect, și, pentru a obține ce îți dorești trebuie să lupți, deși nu întotdeauna merită să continui, indiferent de consecințe. Multe mulțumiri Editurii Nemira  pentru exemplarul trimis!

2 comentarii: