miercuri, 20 iunie 2018

Filiera de la miezul nopții - Lee Child
An apariție: 2018
Autor: Lee Child
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Fiction Connection
Editura: TREI
Nr. pagini: 458


Jack Reacher s-a întors. Eroul celei mai bine vândute serii scrisă de Lee Child, încearcă să-și găsească locul în lume.
După ce s-a despărțit de Michelle Chang, Jack Reacher pleacă din Milwaukee. Călătorește cu autobuzul fără o destinație specifică prin statul Wisconsin, până când la una din escalele autobuzului, observă în vitrina unui magazin de amanet, un mic inel de absolvent de la West Point, universitate pe care și el a absolvit-o. Jack nu crede că proprietarul a renunțat atât de ușor la ceva pentru care a făcut multe sacrificii. Cu nimic altceva de făcut, cumpără inelul și decide să îi găsească proprietarul. Singura indicație este gravarea: SRS2005.
De la această achiziție aparent inofensivă, o carte întreagă, plină de acțiuni și aventuri, are loc. Totul curge natural și nimic nu este forțat sau adăugat ca umplutură.
Și Jack este ... Jack. Un om excepțional din toate punctele de vedere. Un erou, în ciuda lui însuși, care poate fi admirat pentru integritatea sa morală, întotdeauna esențial în fapte și cuvinte, pe scurt, omul potrivit pe care toți ne-am dori să-l avem la  nevoie.
Ce înseamna Jack pentru noi? Ca cititor iubesc acest personaj pentru intransigența sa, pentru că nu este un personaj tipic vremurilor actuale, care ne obligă să avem o slujbă solidă.  De asemenea, este un personaj care caută provocări și onoare. Reacher respinge, de asemenea, realizările tehnologiei moderne. El nu petrece ore să se joace cu smartphone-ul său, el nu intră în extaz atunci când vede un nou model de consolă de jocuri. El este un outsider și un exemplu clasic al eroului. Reacher călătorește, el nu rămâne niciodată prea mult într-un loc și încearcă să evite oamenii, pentru că, în primul rând, este o modalitate pentru el să se cunoască pe sine. Încă o dată, Child ne arată că este un maestru în crearea unei lumi interioare a unui personaj.
Mi se pare, totuși, că într-o oarecare măsură, Reacher este puțin diferit de modul în care l-am perceput în cărțile anterioare. La fel de implicat în acest caz, pregătit pentru diverse sacrificii și urmând o cale care, în opinia sa, este corectă. Reacher este mai puțin conflictual și, împreună cu el, totul pare mai blând.
Acest calm m-a surprins cel mai mult la acest roman. Acțiunea cărții are loc încet, are un curs blând. Personajul principal are un scop clar definit și încearcă treptat să îl pună în aplicare.
Mi-a plăcut mai ales compania pe care autorul a ales-o pentru personajul principal. Detectivul licențiat și frumoasa, dar și înțeleaptă Jane, diversifică acțiunea și îi dă un gust special. Cei trei lucrează foarte mult împreună, dar nu-l împing pe Reacher la o parte.Stă în continuare în prim-plan, dovedind în mod repetat cititorului că anii trec, dar el rămâne același.
"Filiera de la miezul nopții" mi s-a părut un roman bun, foarte ușor de citit, plin de acțiune, cinematografic. Autorul știe cum să dozeze suspansul și din primul moment ne ține în tensiune jucându-se cu aparențele. În timpul complotului amestecă trecutul și prezentul într-un mod foarte reușit. O poveste rapidă, o narațiune specifică care pe unii îi impresionează, pe alții îi poate plictisi. Cu toate acestea, trebuie admis că modul de a spune o poveste este un punct forte al autorului.
Aceasta este cea mai emoționantă carte a lui Child până în prezent. El aduce în atenția noastră probleme legate de loialitatea familială, veteranii răniți, explozia de opiacee și obiceiurile dealerilor de droguri.
Plin de răsturnări și surprize care aproape ne împiedică să respirăm, această nouă aventură cu Jack este un alt cadou pentru cei care, ca mine, iubesc thrillerele inteligente. Recomand!
M-am putut bucura de această bijuterie de carte datorită prietenilor de la librăria online libris, cărora le mulțumesc!
Portret de... detectiv hoinar
Jack Reacher - Lee Child
Jack Reacher a fost polițist militar (PM) timp de 13 ani, a devenit maior.
S-a născut în anul 1960 la o bază militară din Berlinul de Vest. Nu a avut niciodată o viață normală, tatăl său a fost în Marina americană și familia a călătorit prin bazele americane din întreaga lume: Manila, Guam și Seul. Mama lui a fost de naționalitate franceză. A avut un frate cu doi ani mai mai mare, Joe, care lucra în cadrul Serviciului Militar de Informații.
A intrat la West Point la 18 ani și în poliția militară la 24. El a fost trimis în Coreea, Filipine, Panama și îl găsim în Carolina de Nord în anul 1990.
A fost Polițist Militar, pentru că și-a dorit mereu să fie polițist, dar el a fost influențat de tradiția familiei să fie militar. Îi plăcea să fie polițist pentru că putea pune lucrurile la locul lor, pentru că îi urăște pe cei care cred că au dreptul să facă ceea ce vor. A fost un bun profesionist, nu foarte interesat de promovare, a recunoscut meritele subordonaților săi și a căutat ajutor atunci când a avut nevoie de el.
Este singur, nu are prieteni, doar cunoștințe. Nu are competențe sociale care să-i permită să se dezvolte în lumea civilă, deoarece când era mic, el s-a mutat mereu cu familia sa. Nu a locuit niciodată într-o casă normală, nici nu are haine civile. Are relații cu diverse femei, dar nici una nu durează mult.
În anul 1991 a participat la operațiunea Furtună în deșert.
În anul 1997 a părăsit armata cu onoruri. Face parte din sistem, dar sistemul îl reneagă, iar acum este dependent de libertate, este un fel de vagabond care nu petrece prea mult timp în același oraș.
În "Filiera de la miezul nopții" are aproximativ 38 de ani. Trăiește cu minimul necesar, are doar o pereche de pantaloni, o cămașă și pantofii. Nu are chei, telefon sau ceas (are unul mental care nu greșește niciodată), nu are bani sau proprietăți, folosește nume false pentru a se înregistra în hoteluri. El mănâncă și doarme când poate, nu știe niciodată când o va face din nou.  Este un fel de Sherlock fără adăpost.
Are păr blond, scurt, ochii albaștri, măsoară aproape doi metri și cântărește 100 kg, dar nu are grăsime corporală. El știe cum să citească oamenii, gesturile lor, aspectul lor ... când mint, când se tem. Are un simț al umorului foarte dezvoltat. Cunoaște perfect toate tipurile de arme. Și le folosește fără nici o remușcare când trebuie.


2 comentarii:

  1. Superb articolul! Pana si eu, care nu am citit cărțile lui Lee Child, am auzit de acest faimos detectiv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Geo! Jack iese in evidență printre detectivii genului Thriler. Mie imi place foarte mult de el.Toți cititorii care au avut ocazia să se întâlnească cu Jack Reacher sunt conștienți că este dificil să se găsească caractere similare în literatură. Extrem de fizic, foarte inteligent, cu un trecut bogat. Și pentru că trăiește ca și cum mâine nu ar exista, este ghidat de un set de reguli și principii specifice care, într-un mod surprinzător, afectează deciziile pe care le ia.

      Ștergere