miercuri, 20 decembrie 2017

Vrajitorul Vantului - Susan Dennard

An aparitie: 2017
Autor: Susan Dennard
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Young Adult
 Editura: NEMIRA
 Nr. pagini: 488


Susan Dennard este un nume proaspăt în literatura de fantezie, dar, din punctul meu de vedere, nu aduce prospețime genului. Dennard a abordat mai simplu acest subiect (a se vedea Brandon Sanderson, Brent Weeks), dezvoltând un sistem magic bazat pe abilitățile înnăscute. Eroii ei controlează vântul, apă, legăturile umane, sângele și altele. Autoarea totuși nu a aprofundat acest aspect in seria ei. Cu toate acestea, faptul că personajele luptă și acționează conform unui model atât de simplu este destul de interesant, compatibil cu soluțiile ficționale și cu contextele culturale ale universului.
Cele patru personaje principale din primul volum, respectiv Safia, Iseault, Merik și Aeduan, se află în locuri diferite. Safia, împreună cu împărăteasa Vaness, se îndreaptă spre Marstok, dar pe urmele lor, sunt Barzii Iadului. Prințul Merik, care și-a pierdut întregul echipaj în explozia ce i-a distrus nava, scapă în mod miraculos cu viață și pentru că în ajutor îi vine o fată care se prezintă ca băiat - Cam. Iseault, separată de prietena ei, dorește să o găsească pe Safi cu orice preț pentru a o proteja, așa cum a făcut toată viața. Aeduan, pe de altă parte, primește sarcina de a găsi pe Safi...
În "Vrăjitorul vântului", primim o doză mai mare de Vivia, sora lui Merek și Caden, infamul Bard al Iadului, de la care au început problemele pentru Safi și Vaness. Iar aceste două personaje revarsă o lumină nouă asupra tuturor lucrurilor, astfel încât tot ce am sperat pentru eroi s-a schimbat dramatic. Crezi că știi  întotdeauna cine este bun și cine este rău? Uită!

"— Sunt mai multe grade de libertate. Libertatea totală nu este tot timpul bună, cum nici lipsa ei nu este neapărat ceva rău. "

Safi prin harul ei este o vrăjitoare foarte dorită în jocurile conducătorilor politici din diferite țări, care nu pot avea încredere în nimeni, motiv pentru care ei o vânează pentru puterea ei. Iseault și harul ei recent dezvăluit o face o vrăjitoare extrem de puternică, ceea ce  o înspăimântă puțin. Aeduan este încă o figură foarte misterioasă și, în ciuda faptului că în primul volum suntem convinși că el este un erou negativ, avem îndoieli. Împreună cu Iseault, ei fac o alianță salvându-și reciproc viețile de mai multe ori. Inițial, ambii sunt extrem de suspicioși,dar în cele din urmă au reușit să se alieze și între ei se creează o astfel de chimie încât firul lor este cel mai interesant din acest roman. De data aceasta, însă, nu putem descrie cu adevărat marea prietenie dintre Safi și Iseault, care poate fi văzută în "Vrăjitoarea adevărului", deoarece în acest volum prietenele sunt întotdeauna despărțite. Totuși, Iseult a decis să o găsească pe Safi cu orice preț, ceea ce arată că sunt încă conectate printr-o legătură specială.
Cititorul cunoaște teoretic totul despre cele două personaje principale, Safi și Iseult, le cunoaște povestea, momentele cheie ale vieții curente, experiențele personale, gândurile, raționamentele, motivațiile, aspirațiile, visurile, știm ce le place, ceea ce nu suferă ... Nu pot uita de trăsăturile personalizate, atât pozitive, cât și negative, deși, în general, ele par a fi nobile.
Modul în care Iseult  se dezvoltă ca personaj este ceea ce mi-a plăcut cel mai mult în acest roman. Ei încă îi mai e frică de puterea ei, dar acum înțelege că, dacă există întuneric în ea, l-ar putea folosi în avantajul ei. Nu vrea să fie victimă a celuilalt Vrăjitor Țesător, Esme (despre care aș vrea să știu mai mult, deoarece este un personaj care mă intrigă cu adevărat), infamul Păpușar.
Aeduan devine rapid unul dintre personajele mele preferate. E rece, dar nu înseamnă că este lipsit de inimă și părțile prezentate din punctul lui de sunt preferatele mele. Magia lui este cu adevărat interesantă, ceea ce mă face să doresc și mai mult continuarea seriei. Și el și Iseult, ca un cuplu, încep să îmi placă foarte mult.
Și, în cele din urmă, există Merik, un prinț laudat, frumos, care din cauza unui foc devine un monstru desfigurat, forțat să se ascundă de dușmani. Merik este cel mai tragic personaj. Când crede că a pierdut tot ce putea, adică cel mai bun prieten, nava, echipajul, tronul Nubrevnei, el află că Safi, pentru care a început să aibă sentimente, poate fi moartă. Ca urmare, Furia, mereu ascunsă, iese la suprafață, deoarece vrea să își răzbune prietenii.
Urmărim personajele noastre în diferitele lor aventuri, chiar dacă uneori căile lor se vor intersecta. Deci, avem echipa Aeduan / Iseult, Merik / Cam, Safi / Vaness și Vivia care lucrează solo. Dacă în "Vrăjitoarea adevărului" povestea era din perspectiva a patru personaje, în această se adaugă o a cincea, Vivia Nihar. Ea este sora lui Merik și, dacă vă amintiți, ea și-a lăsat fratele și echipajul să moară în largul mării ... Deci am crezut că avem de-a face cu o Vivia crudă, egoistă, inteligentă și rea - dar descoperim o altă fațetă a personajului. Vivia nu este crudă, vrea să facă bine pentru poporul ei și ambiția ei de a adera la tron este perfect legitimă. Am avut probleme cu Vivia la început pentru că ea căuta cu orice preț sprijinul tatălui său (prefer personajele cărora nu le pasă de opiniile altora), dar din când în când am admirat puterea și inițiativa ei - la urma urmei, ca femeie, ea este considerată mai puțin potrivită decât un bărbat. Aiurea!
În ceea ce privește eroii secundari, problema este destul de complicată, deoarece cel mai adesea ei sunt vizibili pe fundalul acțiunilor unor figuri mai importante, dar uneori există și excepții.
Nu mi-a plăcut de Vaness, împărăteasa din Marstok, o altă victimă a spectacolului, nu-i spuneți autorului. Inteligența și puterea ei sunt menționate în mod continuu și se spune în repetate rânduri că ea este o excelentă împărăteasă în ciuda vîrstei ei, dar mi s-a părut că sunt momente când contrazice aceste afirmații.
Lumea creată de autor nu este uimitor de originală, dar mi-a plăcut. Uneori am avut momente de consternare când nu puteam să îi localizez pe eroii noștri (harta, din nefericire, nu ne ajută prea mult, deși este un plus interesant), dar numai pentru că am încercat să estimez distanța pe care o au și dacă există o șansă să se întâlnească unii pe alții la un moment dat. De asemenea, nu avem descrieri mai extinse ale trăsăturilor care caracterizează reprezentanții diferitelor tipuri de vrăjitori și nu este explicat de ce unii oameni se urăsc atât de mult și alții sunt discriminați .
O problemă care există, de fapt, este că complotul este extrem de confuz. Există prea multe imperii despre care nu știm nimic, fracțiuni necunoscute și grupuri religioase de care ar trebui să fim speriați, probabil, și intrigi politice care se află pe un fundal politic despre care nu se știe nimic.
De fapt, atât cât îmi place originalitatea acestei lumi, culorile ei, detaliile pe care Susan Dennard le oferă despre religie și clădirile orașelor, nu pot să nu observ că o viziune generală lipsește complet. De ce sunt aceste fracțiuni în contradicție? Pentru ce luptă?Care sunt limitele magiei și cum afectează tehnologia?
Un lucru care mi-a plăcut este cât de puțin această serie pune accentul pe romantism. În unele cazuri, poate fi o caracteristică dublă - dacă se concentrează puțin pe povestea romantică, există riscul ca aceasta să fie slab dezvoltată - dar în acest caz, nu cred că a fost așa. Această serie, de fapt, se concentreze în principal pe prietenii. Când Iseult știe că Safi este în pericol, se străduiește să o găsească. Și mai presus de toate nu există nici o picătură de Merik & Safi în această carte, ceea ce mi-a plăcut, deoarece am urât acest cuplu în prima carte. Având în vedere cât de des cărțile pentru adolescenți sunt sufocate de poveștile romantice, este bine să citesc o serie în care acestea sunt, dar nu sunt prioritare.
Ceea ce mi-a plăcut în mod deosebit este diversitatea personajelor datorită rasei, orientării lor sexuale sau tulburărilor psihologice și bogăției culturilor propuse. De exemplu, avem un personaj care este transexual și un altul care are o problemă privind preferințele sexuale. Acesta este ceva ce nu vedem (adesea suficient) în cărțile de fantezie, așa că vreau să subliniez acest aspect foarte pozitiv în carte! Trăiască diversitatea!
Pe scurt: Cartea este mai întunecată, mai drastică,un pic mai brutală, dar conține și o mulțime de înțelepciune. Aceasta arată că nu întotdeauna ceea ce vedem este ceea ce pare a fi și ceea ce vrem să vedem nu este întotdeauna bun pentru noi și pentru alții. Uneori trebuie să deschidem larg nu numai ochii, ci și inima pentru a vedea adevărul.
Răsturnări neașteptate, alianțe, lupte, soluții personalizate, povestiri inexplicabile, emoții și personaje foarte reale - toate acestea vor fi în Vrăjitorul vântului.  Sfârșitul este destul de intens și m-a lăsat cu dorință să continui să citesc seria (această carte ar fi putut fi mult mai bună, după părerea mea).

Alte  recenzii care te-ar putea interesa:
Vrăjitoarea adevărului - Susan Dennard

2 comentarii:

  1. Mulțumesc pentru recomandare. Pare buna rau seria asta. Poate anul viitor reușesc sa o citesc! Felicitările mele, frumoasa recenzia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Este o serie frumoasa. Cred ca volumul urmator va fi cel mai bun din serie, pentru ca va raspunde la multe din intrebarile ramase in suspensie!

      Ștergere