duminică, 24 decembrie 2017

Ragdoll. Ultima ta zi - Daniel Cole


An aparitie: 2017
Autor: Daniel Cole
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Fiction Connection
Editura: TREI
Nr. pagini: 454


Un corp. Șase victime. O întreagă echipă de poliție care să investigheze. Jurnaliști de carieră care vânează și fotojurnaliști staționați la fiecare colț, gata să nu piardă lovitura secolului. Un ucigaș nemilos care, în câteva ore, câștigă numele de Criminalul Păpușii de cârpă. Un ucigaș care nu-și ascunde planurile de viitor.
O luptă împotriva timpului: pentru poliție, care investighează; pentru jurnaliștii care doresc exclusivitate; pentru ucigașul în serie care nu vrea să renunțe și vrea să lovească opinia publică, semănând panică și, mai presus de toate, ucide.
Pentru a complica această afacere deja complexă, ucigașul trimite Andreei, fosta soție a Lupului și jurnalist fără scrupule, un plic conținând fotografii și o listă cu șase nume, țintele următoare și data morții lor. Pe el este numele Lupului. 
Numărătoarea inversă a început deja ... 
Ca un fan al romanelor cu detectivi nu m-am putut odihni până nu  am terminat această carte. Intriga este complicată. Stilul captivant. Este o plăcere ca cititorul să urmeze ancheta, care nu-l deranjează și îl face să se simtă parte din echipă.
"Ragdoll" este un thriller nemilos, plin de durere și suferință. Scriitorul se  joacă cu cititorul pe care îl implică în actul halucinant al criminalului. Am apreciat complotul exact, setările coșmarului, suspiciunile, nebunia ucigașului care își planifică viitoarele sale crime. Ritmul narativ alert este alimentat printr-o tensiune palpabilă, care crește direct proporțional cu crimele. O atenție deosebită este acordată evoluției psihologice a personajelor. Ucigașul nu are chip, este un monstru evaziv și misterios, este ascuns de cititori.
Construcția echipei este tipică genului: există detectivul blestemat - Lupul - convins că este indispensabil și indestructibil, capabil să creeze dovezi care nu există și să forțeze justiția dacă este necesar; un singur detectiv de sex feminin în echipa bărbaților - Baxter - care pare să aibă imediat o slăbiciune pentru Lup; șeful - Simmons - care are o relație de dragoste și ură cu Lup, dar care, în ciuda a tot ceea ce face nu poate să se descurce fără el; Edmunds - care descoperă în mod evident mai mult decât toți ceilalți și apoi este un pic "ambiguu - Finley - care este o figură mereu prezentă dar nu foarte necesară. Pe scurt, poate o echipă un pic prea clișeică, dar care este bine definită și prezentată de autor.
Mi-a plăcut scenariul original, ucigașul în serie care ucide și adună mai multe corpuri pentru a forma unul și întocmește o listă de oameni care vor muri în curând. În plus, mi-au plăcut personajele principale de care m-am atașat, fie că e vorba de Lup sau de Baxter. Mi-a plăcut chiar și personajul lui Edmunds care a devenit rapid personajul meu preferat.
Mi-a plăcut sfîrșitul care i-a încurcat pe mulți. Sfârșitul este original și este în afara tiparelor cunoscute. Deci, da, poate părea puțin extravagant, dar este destul de bun atunci când te gândești la asta. 
Concluzia: Daniel Cole deschide seria dedicată detectivului William Fakes, numit Lupul, cu o primă carte uluitoare care insuflă curiozitatea cititorului și îl duce într-o călătorie întunecată, într-o călătorie care nu este ușor de acceptat, dar uneori necesară pentru a obține ceva.
                  Într-un Londra care ajută la transformarea ambianței într-o atmosferă sumbră care se potrivește bine într-o carte de acest fel, răul și binele se intersectează, se amestecă, se potrivesc împreună,  până devin aproape unul; astfel încât până la sfârșit nu am putut exclude pe nimeni din cercul suspecților. Justiția se confundă cu răzbunarea, prietenii cu dușmanii, ucigașii se amestecă cu victimele și totul rămâne neclar până la sfârșitul cărții. O concluzie care, probabil, pentru cei obișnuiți cu genul, nu deranjează, dar lasă un punct de plecare interesant pentru continuarea seriei, implică personajele într-un mod credibil și arată o construcție a complotului care nu are defecte.

Recomandat pentru cei care iubesc adrenalina!
Aspecte pozitive:
·                    Povestea originală
·                    Locul ocupat de presă într-un caz penal
·                    Un sfârșit șocant
Aspecte negative:
·                    Unele neconcordanțe

Romanul   Ragdoll. Ultima ta zi - Daniel Cole  mi-a fost oferit de librăria online Libris pentru recenzie! Mulţumesc foarte mult! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi onlineLibris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi aici aproape orice carte vă doriţi! 

2 comentarii:

  1. Pare interesanta cartea! Sincer, ma tenteaza ;) desi eu nu prea citesc genul thriller

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca este o carte care prinde foarte bine si la cei care nu sunt cititori impatimiti ai genului, mai ales, datorita personajului principal care este total atipic acestui gen. Eu recunosc ca nu am avut asteptari foarte mari de la aceasta carte, dar am fost surprinsa in mod placut. Sunt foarte, foarte curioasa cum il va reabilita pe Lup in urmatorul volum.

      Ștergere