sâmbătă, 9 septembrie 2017

Războiul pulberii negre - Naomi NovikAn aparitie: 2013
Autor: Naomi Novik
Categoria: SF & Fantasy
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 384


După aventurile lor din China, eroii noștri nu au timp să se odihnească pe lauri. Laurence și Temeraire, sunt obligați să navigheze pe coasta Imperiului Otoman, unde trebuie să asigure transportul către adăpostul din Dunbar a trei ouă de dragoni, vitale pentru războiul împotriva lui Napoleon. Totul pare simplu la prima vedere, dar „Allegiance”, nava care a asigurat transportul dragonului în China, a suferit un incendiu și va fi operațională abia peste două luni. Pentru a respecta termenele limită, există doar o singură soluție: să meargă în interiorul țării, sub îndrumarea unui ghid misterios anglo-asiatic.
Temerile mele de a vedea o repetare a volumului precedent, cu o narațiune de călătorie, s-au dovedit a fi destul de bine fondate. Dar numai parțial ... Construcția romanului are asemănări puternice cu cel precedent, cel puțin în prima parte: o călătorie pe aripile dragonului prin regiuni exotice, presărată cu unul sau două obstacole pentru a aduce atmosfera și suspansul. Unul dintre aspectele pozitive este că cititorul călătorește în țări îndepărtate. Naomi Novik oferă o narațiune plină de frumusețe, imaginație și ingeniozitate. Adaptarea obiceiurilor, a florei și a faunei întâlnite de-a lungul drumului către reptilele care zboară este încă impresionantă prin creativitatea sa. Interacțiunile cu dragonii nativi generează scene amuzante și pline de evenimente. 
Dar călătoria spre Constantinopol ocupă doar o parte limitată a romanului. Echipajul nostru a sosit pe malurile Bosforului pentru a recupera cele trei ouă de la ambasadorul britanic... care a murit. Banii de plată au dispărut, precum și întregul personal plenipotențiar. 
Partea care are loc în Constantinopol este destul de interesantă, cu răsturnări și surprize, acțiune, o mică investigație, exotism și, mai presus de toate, o atmosferă și o reconstituire a vieții otomane perfect redate. 
Și aici  îmi vine în minte asemănarea cu volumul precedent: Temeraine, Lawrence și ceilalți membri ai echipei sunt "oaspeții" sultanului, iar perspectiva de a vedea Insulele Britanice se îndepărtează pe zi ce trece. Toate aceste părți se termină destul de repede. Îndrăzneala învinge, iar aventurierii noștri se grăbesc să ia calea aerul pentru a aduce înapoi încărcătura prețioasă, dar exista o singură capcană: trebuie să traverseze Europa la sfârșitul verii anului 1806...în ajunul bătăliei de la Jena (octombrie 1806). Desigur, ei nu pot scăpa de conflict și se alătură Prusiei pentru a lupta împotriva inamicului Angliei: Napoleon.
Pentru cei care nu știu, bătălia de la Jena este una dintre cele mai mari victorii ale lui Napoleon. Pe 14 octombrie 1806, armata prusacă este înfrântă  și Saxonia intră pe orbita franceză, jumătate din teritoriul prusac trece sub controlul Parisului, fiind obligați la plata unor indemnizatii enorme de razboi. Jena, este germenul celor trei războaie care au avut loc între francezi și germani ( anii 1870, 1914, 1940). 
În general, Naomi Novik respectă consecințele bătăliei, deși prezența dragonilor modifică în mod evident anumite evenimente. Este o oportunitate de a vedea toată flexibilitatea gândirii tactice, operaționale și strategice franceze în acțiune, cum ar fi aceste tactici aeriene neortodoxe care îi iau pe Prusaci complet nepregătiți, deoarece aceste accesorii permit combinarea într-un mod inedit a cavaleriei și a dragonilor (ceea ce este imposibil în vremuri normale, caii panicându-se de îndată ce simt reptilele puternice), sau transportul de trupe, artilerie, echipament și provizii în aer, cu un secol și jumătate înainte de utilizarea elicopterelor în războaiele din Algeria sau Vietnam (sau utilizarea parașutiștilor în timpul celui de-al doilea război mondial). Autoarea a reușit cu succes să îmbine fapte istorice reale ca: războaiele napoleoniene cu elemente fantastice, precum prezența dragonilor. La acestea, se adaugă, integrarea personajelor proeminente ale campaniei prusace (prințul din Hohenlohe, regina Louise etc.) în povestea ei, asigurând, de asemenea, un rol important lui Temeraire și Laurence. Personajul Tharkay este foarte interesant, mai complex și mai ambiguu decât alte personaje întâlnite până acum în serie (foarte stereotipe, în general). Dar, la fel ca în primul volum, dragonii care sunt în lumina reflectoarelor sunt: fie sălbatic, chinez, otoman sau prusac, dar a fost o plăcere să descoper noi specii, comportamente noi, alte mentalități .
Lien, dragonul Celest albinos, este, de asemenea, parte a complotului. Este un adversar implacabil care dorește răzbunare. Două beneficii imediate apar din prezența sa: mizele devin mai personale și, prin urmare, suspansul este mai tensionat. 
Și, bineînțeles, există și Iskierka: nu vă bazați pe mine să vă spun mai multe despre ea, va trebui să citiți acest roman pentru a ști totul despre ea. Cred ca acest dragon va juca un rol fundamental în următoarele volume, ceea ce o face deja foarte interesantă, mai ales după ce am realizat că doamna are un caracter puțin...imflamabil (și foarte distractiv pentru cititor).
O scurtă notă despre Napoleon, care ocupă un loc crucial în acest roman. Desigur, el este considerat un tiran, dar autoarea a avut grijă să nu facă o caricatură prea puternică. Astfel, descoperim un general remarcabil pentru geniul său strategic, adorat de trupele sale și de generalii săi. Războiului prusac este condus de regina Louise, care și-a împins regele și țara în acest conflict, deoarece îl învinuiește pe generalul corsican că nu are sânge regal, dar conduce o țară...O prejudecată care va arunca toate Europa în război.
Concluzia: Naomi Novik a integrat bine documentația din istoria militară pe care o menționează în postfață și a refăcut perfect mizele și atmosfera Campaniei Prusiei și Poloniei din anul 1806.
Am rămas cu o impresie relativ pozitivă: o primă jumătate a cărții este de interes relativ (pasajele pe Drumul Mătăsii), interesantă, dar prea scurtă (pasajele în Imperiul Otoman), în timp ce a doua jumătate corespund destul de mult așteptărilor mele în ceea ce privește ucronia fantezie napoleoniană cu dominația militară. Cu toate acestea, abia aștept să citesc continuarea aventurilor duo-ului nostru de protagoniști... care nu mai este chiar unul. Pentru că acum sunt doi dragoni și doi căpitani care vor împărți lumina reflectoarelor...

 Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

30 de comentarii:

 1. Imi place recenzia ta și coperta e deosebită! 😍

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Coperta simbolizeaza exact esenta seriei: dragoni implicati in razboi.:)

   Ștergere
 2. Nu am citit nici o carte de aceasta autoare. De curând am achiziționat Aleasa dragonului. Sper sa îmi placa.
  Felicitări, îmi place cum suna recenzia!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Eu mai am de citit 2 volume din aceasta serie si ma pot lauda ca am citit tot ce s-a tradus la noi.
   Aleasa dragonului este asemenea unui basm. Mi-a placut foarte mult!

   Ștergere
 3. O fantezie napoleoniană cu dragoni? Hmm,cu siguranță autoarea stă bine cu imaginația :).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si dragonii sunt inteligenti! Temeraire citeste, stie cateva limbi straine, concepe formatii de atac pentru escadrilele de dragoni... si multe altele.:)

   Ștergere
 4. Minunată recenzie, felicitări! 💚 Mă tentează foarte tare, e de ajuns să spui dragoni și gata, sunt sigură că îmi va plăcea...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. multumesc! In limba romana sunt traduse 5 volume din serie.In curand revin si cu impresii despre volumele 4 si 5.

   Ștergere
 5. Nu pare genul meu de carte, dar coperta e minunată! P.S. Felicitări pentru recenzie, e foarte bine realizată!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Este o serie fantasy, care imbina elemente istorice reale cu elemente fantastice.

   Ștergere
 6. Interesanta seria aceasta, nu am auzit pana acum de ea! Multumesc pentru prezentare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu drag! Si eu am multe titluri notate din lista voastra de lecturi. Si desi incerc sa reduc nr cartilor pe care doresc sa le citesc, in mod ciudat in loc sa scada, lista creste.

   Ștergere
 7. Pentru mine genul acesta nu este chiar unul preferat. Nu stiu daca voi citit cartea/cartile autoarei, dar niciodata sa nu spui niciodata :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pana in urma cu 2 ani nici eu nu agream acest gen. In prezent, pentru ca sunt foarte obosita si am timp liber mai putin, este perfect. Imi permita sa uit pentru cateva clipe ca sunt adult.

   Ștergere
 8. O recenzie foarte tentantă și bine structurată! Felicitări!

  RăspundețiȘtergere
 9. Foarte frumoasa recenzie imi place ce si cum ai scris! Nu am citit cartea, de fapt nici una din aceasta serie, dar pare interesanta...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Nu am crezut nici eu ca ma va captiva atat de mult aceasta serie, dar spre surpriza mea, imi place foarte mult!

   Ștergere
 10. Interesant subiectul. Dragoni zici? Ei, o carte cu un dragon erou principal inca nu am citit. O trec pe lista de lectura :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ei, acest dragon merita sa fie personaj principal! Este un dragon deosebit: vorbeste limba franceza de cand era in coaja, apoi a invatat lb engleza, stie si germana, citeste si multe altele:)

   Ștergere
 11. Nu stiu de ce, dar nu m-a atras seria asta. Desi, copertile sunt super.:D Recenzia ta e foarte frumoasă. Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 12. De multe ori mi-au picat ochii pe cărțile astea. Nu știu exact ce m-a împiedicate să le cumpăr. Așa cum ai prezentat tu, devin o adevărată tentație. Felicitări pentru recenzia minunată! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Probabil gandul ca sunt carti pentru copii/ adolescenti a fost o cauza.

   Ștergere
 13. Imi place teribil de mult cum prezinți cartile! Pare o carte extrem de interesanta. Pentru cărțile de la Nemira abia de curând am "prins" gustul.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Eu sunt fan declarat al cartilor Nemira. Si la capitolul Fantasy/SF scot cele mai bune carti( in opinia mea).

   Ștergere