joi, 21 ianuarie 2016

Regina Adevărată - Erika Johansen

An aparitie: 2015
Autor: Erika Johansen
Categoria: Literatura Universala
Editura: TREI
Nr. pagini: 536

Acest volum oferă o introducere în sagă. Cred  că mulți cititori au fost deranjați de lumea acestei cărți.  Nu și eu. Povestea este plasata in viitor, dar, în urma unui eveniment (numit Trecerea), civilizația a regresat la o lume medievală. La revedere medicină modernă si tehnologie, bine ați reapărut  cai, armuri și săbii. M-am bucurat de acest univers special, între Evul Mediu și o lume de science fiction, atât realistă  cât și fantastică. Explicațiile acestei catastrofe apocaliptice sunt încă vagi, dar nu mă deranjează. Un pic de suspans ține flacăra  aprinsă, așa cum îmi place să spun.  Totuși lumea Erikăi Johansen este dificil de vizualizat. Ea mai are încă de oferit  unele informații cu privire la istoria  ținutului Tearling, regi și regine sale, războaiele și situația sa actuală. Trebuie să mărturisesc că m-am îndrăgostit complet de această carte. Am fost total captivată  de firul narativ,  deoarece Erika Johansen are un mod  special de a transforma cuvintele. Este pur și simplu magic.  Deși știu că Tearling este un tărâm fictiv, sunt  câteva locuri pe care mi-aș dori să le vizitez.
Mare plus al acestui roman sunt două personaje feminine puternice, independente. Am un pic de fobie de  eroine inutile care au nevoie de cineva să le pieptene.  Kelsea nu este personajul feminin obișnuit, care este descris ca fiind perfect, așa cum s-a întâmplat să citesc, în unele cărți,  ci  este imperfectă la fel ca noi. Și  este "naivă" și are multe de învățat, dar este hotărâtă să facă acest lucru cu cea mai mare umilință. Este unul din acele personaje care se dezvoltă odată cu evoluția poveștii, scade  împreună cu intriga și  este imposibil să nu observi transformarea acesteia. Și  este unul dintre cele mai umane, autentice și adevărate personaje despre care  am citit vreodată. Am perceput-o ca  un vecin prietenos. Din fata timidă de la  țară se transformă într-un suveran  de stat curajos dispusă să lupte în prima linie pentru poporul său și pentru ceea ce este corect .Va spun fără nici o îndoială că este demnă de compania Hermionei Granger, Katniss Everdeen și Tris Prior
Regina Roșie este în sine un mister mai  complex decât universul. Ea domnește peste împărăția lui Mortmesne și numai numele mă sperie. Rar am întâlnit un personaj feminin crud. Și  mai este și cea responsabilă de  organizarea comerțului  de ființe umane.
Oamenii din jurul Reginei din Terling sunt la fel de interesanți: Fiecare soldat care face parte din escorta personală a reginei  este esențial pentru poveste. Mi-a atras atenția un soldat de rând: Pen pe care îl iubim necondiționat.  (Una din numeroasele noastre iubirii ficționale, nu?). Dulce și natural, dar, de asemenea curajos și sensibil.        Imposibil să nu vorbim de  Lazarius aka Buzduganul aka Căpitanul Gărzii Reginei.. Mi se pare protector, inteligent, strateg și loial fără  egal. Este disperat să păstreze pe  Kelsea pe tron.
Vedem apoi pe   Carlin Glynn, tutorele ei, personajul cum persistă în gândurile și acțiunile  reginei Kelsea, dar într-un  mod cu totul diferit de ceea ce vă așteptați. Kelsea nu crede despre ea că  a  fost  o mama iubitoare, dar rolul său nu este doar important, dar  este esențial în roman.
               În cele din urmă ne întâlnim  cu  Andalie  care se va dovedi a fi un personaj în mod incontestabil ambiguu, dar la fel de important, un mare aliat al reginei, dar mai presus de toate un mare mister (dar așa  trebui să fie. Înțelegeți că aici toate personajele ascund ceva).

"Mai devreme sau mai târziu, toată lumea moare. Cred că e mai bine să mori cu o conștiință curată."

Regina Adevărată” este una dintre acele cărți care au toate ingredientele care-mi plac la o carte de aventură bună. Ne confruntăm cu o carte de fantezie epică cu accente de distopie, cu un protagonist puternic, care trebuie să facă față  la mai mult decât o lovitură de cuțit în spate (și literalmente vreau să spun asta), un regat care se confruntă cu amenițarea unui război și un cerc de oameni care o consideră prea tânără pentru o astfel de sarcină importantă.
Erika Johansen a scris o poveste cu adevarat interesantă, una dintre cele care desfășoară încet și  prinde cititorul pas cu pas, până când acesta se îndrăgostește nebunește. Atenția la detalii este impresionanta. Intriga politică este foarte  bine  realizată. Multe digresiuni care ne permit  să explorăm, să intrăm în mintea personajelor, să urmăm  diferite puncte de vedere și de a vedea povestea din toate unghiurile posibile. Am trăit momente de panică, atunci când mi-a fost teamă  pentru Kelsea și soldații, dar, de asemenea, i-am aplaudat ! Magia este introdusă cu  pricepere în acest volum. Kelsea are două coliere magice, moștenite de la mama sa. Ea încă nu  cunoaște puterile lor reale...

"Chiar si o carte poate fi periculoasă  dacă încape pe mâna cui nu trebuie,
iar când se întâmplă astfel,  dai vina pe-acela, dar citesti cartea."

În concluzie, această carte este absolut minunată, nu numai din cauza poveștii palpitante, dar și pentru că  Kelsea este singurul protagonist al cărții.  Spre deosebire de alte romane ale genului, aici nu am întâlnit celebrul triunghi amoros. Erika Johansen ne dă o poveste epica,  care combină bătălii sângeroase, urmăriri și magie. Dar, de asemenea trădare, sânge, violență și intrigi . Este un roman care îmbină binele și răul, într-un joc pentru putere  care amintește de celebrul Tron de  Fier (deși orice comparație iese din discuție, este clar). Autorul trimite cititorii multe mesaje etice, inclusiv importanța culturii: Kelsea se va distinge de predecesorii săi din  această cauza, ea este un cititor suveran și citind despre greșelile din trecut poate încerca să construiască un viitor mai bun.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu