luni, 1 decembrie 2014

Necredincioasa – Ayaan Hirsi Ali


Sinops:Ayaan Hirsi Ali este unul dintre cele mai controversate personaje din Europa, o ţintă pentru terorişti şi o eroină a timpurilor noastre. Crescută într-o familie nomadă musulmană din Kenya, autoarea a supravieţuit războiului civil, mutilării genitale şi bătăilor crunte. A fost educată de către imami în Kenya şi Arabia Saudită că dacă nu îşi acoperea capul, tragedii cumplite se abăteau asupra ei, a fugit din Africa în Europa pentru a scăpa de o căsătorie impusă, a cerut azil politic şi şi-a început studiile politice şi mai apoi lupta pentru dreptul femeilor musulmane şi reformarea Islamului. Deşi trăieşte sub permanentă ameninţare, renegată de propriul tată şi de întreaga familie, refuză tăcerea. O carte care o să-ţi acapareze imaginaţia, purtându-te într-o lume despre care probabil n-ai fi ştiut niciodată. Pornind de la povestea ei individuală, creează o operă de dimensiuni universale, triburi, clanuri, familii, mutilare genitală, căsătorii aranjate dezumanizare sunt doar câteva din problemele pe care Ayaan Hirsi Ali ni le aduce la lumină
 
Impresiile mele:  Iată o poveste adevărată, fără machiaj, fără exagerare, fără melodramă excesivă,  o poveste în care  o femeie joacă rolul de Voltaire în secolul 21 și aduce iluminarea din lumea musulmană.  Ce pariu!  Ce sarcină disproporționată, împotriva curentului de opinii ale celor din Occident  care preferă să se uite în altă parte .
       „Necredincioasa”  arată o femeie curajoasă, care a preluat frâiele propriei ei vieți și a condus o mișcare, o revoltă.  Ayaan Hirsi Ali s-a născut într-o familie musulmană în Somalia în 1969. Ar fi fost doar o altă femeie care să sufere de excludere, violența cu care femeile sunt tratate prin ritualuri islamice și tribale. A fost, de asemenea, fiica unui adversar al dictaturii Siad Barre din Somalia. Tatăl său, un antropolog care a studiat la Universitatea Columbia, Statele Unite ale Americii, a fost arestat în 1972. Din acest motiv, Ayaan aduce  o viață de exil și rătăcire chiar în propria ei țară. Deși bogată, familia, din cauza activităților politice, a fost într-un  zbor perpetuu și prin urmare, au rămas excluşi de la modul de viaţă, standardul național, mereu speriaţi de posibilele plângeri sau persecuție.   Forțată să se căsătorescă , fuge în Țările de Jos.  În exil, ea va găsi puterea să se ridice la rangul de politician și  să îşi pună  întrebări despre  Islam și principii sale, oferind soluții inovatoare la problema imigrației și integrării imigranţilor în Europa.
         Am citit această carte intr-o singură zi. Cred că este de prisos să vă spun cât de mult mi-a plăcut! Am fost impresionată de tăria de caracter al acestei femei . De obicei nu citesc autobiografii dar m-a mişcat forţa autoarei de a-şi  făuri altă viaţă . Pot să vă spun că în timpul lecturii mele au fost momente în care m-am simtit foarte norocoasă, pentru ca m-am născut în această parte a lumii!  Dar au fost, de asemenea, momentele în care m-am simtit nefericită ... Știm cu toții că nu trăim într-o lume perfectă, dar este prima dată când conştientizez cât de imperfectă este  ... nu am avut până acum acest sentiment atât de complet.Dupa ce am citit cartea, m-am trezit gândind că exista mai multe sub-lumi în lumea noastră "mică", din care vin doar ecourile, de multe ori distorsionate ...
       Concluzia: Dincolo de povestea Ayaanei, este un studiu sociologic, politic și religios care să ne permită să înțelegem cauzele sărăciei, subdezvoltării și războaielor civile din Africa. Ce récit nous aide également à appréhender les conditions d'asservissement et d'humiliation quotidienne des femmes dans la plupart des états musulmans. Această poveste, de asemenea, ne ajută să înțelegem traiul  și umilința de zi cu zi a femeilor în majoritatea statelor musulmane.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu