miercuri, 18 decembrie 2013

Cain si Abel - Jeffrey Archer


 
Sinops: Cain si Abel: un roman epic despre putere, glorie, ambitie si razbunare.
Kane si Abel, doi oameni fundamental deosebiti, ale caror destine sunt umbrite de obsesia de a se distruge unul pe celalalt.  Unul, milionar din Boston, celalalt un emigrant polonez sarac, nascuti in aceeasi zi a anului 1906 ajung in protipendada societatii americane a secolului XX. Traversand o perioada de 60 de ani, romanul Cain si Abel este o poveste captivanta despre doi oameni de afaceri puternici si neinduratori, a caror ultima confruntare zguduie lumea financiara si propriile lor vieti.
 
 
 
„Au mai alergat o sută de iarzi după care au ajuns întrun luminiş de pădure, acoperit de iarbă verde, proaspătă, presărată cu crocuşi albi şi cu trupurile soldaţilor americani. Abel şi doctorul treceau de la un cadavru la altul.
-Trebuie să fi fost un adevărat masacru, a strigat plin de furie Abel în timp ce auzea împuşcăturile celor care se retrăgeau. Doctorul n-a făcut nici un comentariu, el urlase în urmă cu trei ani.”
 
 
Impresiile mele : Titlul este, desigur, o trimitere la  povestea biblică a lui Cain și Abel. Cei doi frați aduc jerfe lui Dumnezeu,dar  pentru că Dumnezeu îl  preferă pe Abel, Cain îl ucide pe fratele său. Și în  războiul pentru putere și bani  dintre cele două personaje principale găsim un pic din acest mit.
       Kane si Abel  se deschide  în 1906 și se încheie în anii 1960: șaizeci de ani din istoria lumii  folosiţi ca material narativ de  Jeffrey Archer. Viața celor două personaje principale  începe în momentul în care energia electrică este o noutate și  cînd  Henry Ford perfecţionează ceea ce va fi prima masina. Viața lor  se termină după asasinarea lui Kennedy, când  Beatles și fustele mini au devenit la modă. Pe parcursul celor   şaizeci de  ani cât se derulează acţiunea romanului  îi însoţim pe Abel şi Kane în două războaie , Războiul Rece, scufundarea Titanicului, criza din 1929, alegerea și asasinarea lui Kennedy .
             
Cei doi protagoniști se disting prin dorința lor de a reuşi. William Kane, milionar de la nașterea ar fi putut  să se bucure de bani cu înțelepciune, fără grija pentru ziua de mâine . Cu toate acestea, din tinerețe este dornic  să îşi dovedească valoarea şi să îşi  motiveze fiecare alegere. Abel, un ţăran polonez , probabil şi-ar fi încheiat viața în lagărele de muncă. Dar dorința de a trăi și de a avea succes l-a adus în Statele Unite ale Americii. În mod inevitabil, William şi  Abel se vor  urî.  Viețile lor vor  rula în paralel până când aceştia se întâlnesc și îşi vor  declara război reciproc, un război care întristează cititorul sfâșiat între cele două personaje . Descrierea personajelor și trăsăturile lor mi s-a părut aproape absentă de-a lungul romanului. M-am întrebat dacă prin această metodă, autorul a dorit ca cititorul  să se concentreaze pe succesele și eșecurile lui William Kane si Abel … În această carte, nu există oameni buni sau răi. Antagoniștii îşi  schimba rolurile în fiecare pagină și  de aceea nu trebuie să vă alegeți un favorit.  Scrisul fluid și stilul plăcut captivează cititorul de la primele linii.  
           Mi-a placut aceasta carte de la început până la sfârșit, dar cred că partea mea preferată  sunt capitolele dedicate copilăriei lui Abel. El s-a născut în Polonia controlată de Rusia ,iar în timpul Primului Război Mondial  este  ținut captiv şi  suferă în mâinile armatei germane, apoi  după război  , armata rusă este cea care  îi cauzează  suferinţă. Este de departe cea mai interesantă parte din această poveste convingătoare, chiar dacă în unele părți a fost  chinuitor  să citesc despre suferinţele îndurate de Abel. 
           Ce nu mi-a plăcut  la această carte, a fost că uneori am simţit că s-a concentrat prea mult pe afaceri și modul în care cele două personaje şi-au ridicat  imperiile.  Această  parte din poveste este importantă , dar a diminuat anumite momente, în opinia mea.
Concluzia Lecția care trebuie învățată din acest roman este următoarea: efortul și timpul investit pentru a realiza ceea ce  îţi dorești este ceea ce  contează cel mai mult. Desigur, vor exista întotdeauna obstacole în calea ta, oamenii care nu pot fi de încredere, etc, dar întotdeauna ține capul sus şi caută  soluţii  pentru a rezolva vechile ranchiune.
   
 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu