luni, 25 aprilie 2022

Terra Alta - Javier Cercas
Categoria: Literatura Universala

Autor: Javier Cercas

An aparitie: 2021

Editura: RAO

Nr. pagini: 336

 

Terra Alta” este povestea lui Melchor Marin, care se transformă în mod miraculos din criminal în polițist. Este, de asemenea,  o poveste despre o crimă oribilă și macabră într-un loc liniștit, unde toată lumea se cunoaște și este, de asemenea, o poveste despre răzbunare.

Melchor Marin este un tânăr delincvent cu numele unuia din cei trei magi, salvat de soarta lui întunecată, în închisoare, de Guille, un francez care, într-o viață anterioară, a fost  un om de afaceri de succes, până când a rezolvat o problemă conjugală neprevăzută cu ciocanul. „Francezul” îi oferă  lui Melchor un exemplar din „Mizerabilii”, roman care devine cartea lui Melchor de conduită, mai ales după asasinarea mamei sale. Se regăsește în Jean Valjean, păstrând mereu în el scânteia urii și îl admiră pe Javert pentru integritatea sa.

După ce iese din închisoare, Melchor decide să devină polițist. Și tocmai în calitate de agent al legii, după un act eroic în atacurile teroriste de la Barcelona și Cambrils din august 2017, se retrage în Terra Alta, locul unde a avut loc cea mai sângeroasă bătălie a războiului civil spaniol. Acolo își găsește o casă nouă, își întemeiază o familie și pare să fie fericit. Până într-o noapte, când Melchor este chemat la casa familiei Adell, unde o imagine îngrozitoare este dezvăluită ofițerilor de poliție. Cuplul în vârstă a fost torturat, mutilat și ucis. Poliția bâjbâie în întuneric și, în cele din urmă, închide cazul. Dar Melchor nu poate accepta acest lucru și investighează singur. Dar un accident mortal va schimba pentru totdeauna viața anchetatorului…

Romanul Terra Alta” este o reflecție lucidă asupra valorii legii, a posibilității de a face dreptate și a legitimității răzbunării. Dar, mai mult decât orice, este epopeea unui om în căutarea locului său în lume.

 

Aspecte negative.

  • Intriga este un pic „exagerată”.
  • Evenimente/ fapte  improbabile.
  •  Personajului principal îi lipsește puțină profunzime, sentimentele lui par superficiale.

Un comentariu:

  1. Ahhh, ce nu îmi plac acele cărți care exagerează și mă fac să-mi spun „ah, OK, dar acest lucru chiar nu-i posibil”!

    RăspundețiȘtergere