duminică, 16 septembrie 2018

Sabia de sticlă - Victoria Aveyard
An apariție: 2017
Autor: Victoria Aveyard
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Young Adult
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 543

"Regina roșie", cartea care precede "Sabia de Sticlă", a fost una dintre cele mai bune lecturi ale anului 2017.  Adevărul este că atunci când vine vorba de genul fantasy, îmi plac cărțile care au acțiune și personaje puternice. Și tocmai de aceea "Regina roșie" mi-a cucerit inima, pentru că dincolo de aventură și partea previzibilă, povestea are o scenă politico-socială extrem de complexă și reflectorizantă. Mărturisesc că m-am temut să nu fiu dezamăgită de "Sabia de sticlă", dar mi-a depășit toate  așteptările. Pregătiți-vă pentru o carte plină de intrigi, aventuri, trădări și pierderi dureroase.

"Toată lumea și totul ne poate trăda. Chiar și inima noastră. "

Mare Barrow, personajul principal al seriei, trăiește într-o lume divizată între argintii și roșii, în care primii au puteri supranaturale și conduc regatul, în timp ce roșii reprezintă populația care trăiește în sărăcie reprimată. Confruntată cu această diferență socială, Mare este anomalia care amenință sistemul, deoarece are sânge roșu și puteri speciale. Beneficiind de acest avantaj, inițiază o revoluție pentru a-și salva oamenii de sub stăpânirea argintiilor.
Tiberias Calore a fost moștenitorul tronului până când Maven i-a întins o capcană, împreună cu mama sa, regina Elara. După ce s-a întâmplat în "Regina Roșie", când  Mare și Cal au fost trădați de Maven, acum amândoi trebuie să fugă sub acuzația de trădători ai coroanei. Sunt căutați de lege, vânați de persoane pe care le-au văzut întotdeauna ca prieten, confident și frate.
În "Sabia de sticlă" ne întoarcem în regatul Norta, împreună cu Mare, Cal și ceilalți, pentru a rezista dominației Argintiilor și a lupta pentru libertatea Roșiilor. Pentru a face acest lucru Mare are nevoie de mai mulți oameni ca ea, mai mulți cu sânge nou. O călătorie periculoasă începe, în timpul căreia fată se va uita uneori în ochii morții. Mare trebuie să se confrunte, de asemenea, cu întunericul care i-a prins sufletul. Va deveni un monstru ? Sau va reuși să se salveze la timp? Din păcate, circumstanțele nu îi permit să se confrunte cu demonii personali - nu este timp pentru asta. Acționând ca un rebel, undeva de-a lungul drumului, a conștientizat cum a fost și cine a devenit ea.
 Mare nu mai este aceeași fată pe care am întâlnit-o la începutul "Reginei Roșii". S-a schimbat dramatic! Dar, este un plus? Ea a devenit o fată puternică, curajoasă, încrezătoare și nemiloasă, care nu poate fi intimidată, manipulată sau păcălită. Mare învață din greșeli. A trecut prin multe și, ca rezultat, nu mai poate avea încredere în nimeni, respinge iubirea, se îndepărtează de cei dragi. Cel mai important lucru pentru ea acum este să găsească oameni ca ea și să îl învingă pe Maven. Ea a devenit o armă mortală, periculoasă, care trezește admirație, frică, dar și respect. O mașină de ucis care va elimina totul și pe toată lumea când cineva îi stă în cale. În "Sabia de sticlă", Mare nu cunoaște îndurarea. Ea se concentrează pe atingerea scopului său, uitând de familie și de rudele sale. Pentru bine este dispusă să sacrifice aproape totul. Atât sentimentele ei, cât și viața multor oameni nevinovați, ascultători. Mare nu este un exemplu de eroină, un samaritean care arată simpatie, milă și o inimă bună. Fata nu este orbită de iubire, nu regretă moartea victimelor, nu se simte vinovată. Mulți cititori doresc o eroină perfectă și puternică, mai presus de toate greșelile, și ceea ce am descoperit a fost o fată care, între greșeli și lovituri, încearcă să schimbe destinul întregii societăți.
Relația dintre Mare și Cal este ciudată, îndepărtată, dar în același timp aproape. Este mai degrabă o relație de înțelegere și de prietenie decât orice altceva, o legătură  apărută pentru că au suferit aceleași acuzații. Ei se simt obligați să se protejeze reciproc și mi-a plăcut acest aspect, că într-un fel există o relație, dar nu este doar iubire.
Un mare plus al cărții sunt personajele noi, mai precis oameni cu sânge nou care au talente necunoscute anterior. Puteri care sunt un mister, dar pot fi, de asemenea, o armă letală. Capacitatea de a controla gravitația, prezicerea viitorului, teleportarea, pielea impenetrabilă ... Și acestea sunt doar câteva dintre talentele roș-argintiilor.
Un alt punct care se evidențiază este cantitatea de sânge vărsată între roșii și argintii în această carte. Suntem încă în cea de-a doua carte dintr-o serie de patru și mi-e teamă de ce s-ar putea întâmpla în cărțile următoare.
Desigur, ceea ce mi-a plăcut cel mai mult în această carte a fost narațiunea electrizantă. Stilul lui Aveyard nu încetează niciodată să mă uimească, are o serie de descrieri și dialoguri perfecte, iar narațiunea ei înseamnă că odată ce ai luat cartea, nu o poți lăsa din mână . În plus, autoarea păstrează mai multe trucuri ascunse în mânecă. Dar cel mai bun dintre toate este sfârșitul, care m-a lăsat cu gura deschisă și căutând cu disperare volumul următor pentru a înțelege totul.
Pe scurt, "Sabia de sticlă" este o continuare pe care mi-a plăcut foarte mult. Un roman puternic și captivant, în care lupta pentru egalitate și dreptul la o viață demnă va fi completă astfel încât cartea transmite clar mesajul de a renunța niciodată până nu obții ceea ce vrei. Multe mulțumiri Editurii Nemira  pentru exemplarul trimis! 

2 comentarii:

  1. Vai, așa-mi place coperta la această carte. Mulțumim pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Si subiectul seriei este foarte interesant. Ar trebui sa ii dai o sansa.

      Ștergere