luni, 16 iulie 2018

Chipul dur al despărțirii - Michael Connelly


            
An apariție: 2018
Autor: Michael Connelly
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 384


Michael Connelly este unul dintre autorii mei preferați. Sunt foarte atașată de Harry Bosch, eroul său recurent. Fiecare investigație a detectivului din Los Angeles m-a fascinat.
Cu un mare entuziasm, m-am scufundat în ultima sa aventură intitulată "Chipul dur al despărțirii".
Harry Bosch este acum pensionat. Dar, Bosch are în ADN-ul său tot ceea ce face un polițist: căutarea adevărului, dorința de a apăra victimele... El nu se poate opri, motiv pentru care acceptă un loc de muncă (neplătită) ca inspector în suburbiile din Los Angeles, la Departamentul de Poliție din San Fernando. Bosh se confruntă cu o dublă investigație. Prima îl vizează pe "Tăietorul de plase de țânțari", un violator în serie. A doua investigație, una privată, îl pune în căutarea unui moștenitor ipotetic al unui bătrân  bogat. Pe scurt, este puțin probabil ca detectivul să fie plictisit ...

"Lucrând la cazurile vechi și nerezolvate de poliție, Bosch devenise un adevărat expert în călătoriile în timp. Știa cum să se întoarcă în trecut ca să găsească oameni. Călătoria pe care trebuia s-o facă până în 1951 avea să fie cea mai îndepărtată și cea mai anevoioasă, dar credea că avea șanse de reușită și era încântat de provocare. "

Calitatea scrisului lui Michael Connelly îi permite să coexiste două intrigi paralele ale căror teme și probleme sunt foarte diferite.Două povestiri care alternează mână în mână spre un singur scop: descoperirea adevărului.Acestă intrigă paralelă m-a sedus imediat și farmecul a fost constant până la ultima pagină a cărții.
Partea referitoare la căutarea moștenitorului este originală. Într-adevăr, această misiune diferă de cele clasice ale genului. A fost interesant să urmăresc abordarea detectivului pentru a căuta un copil născut  cu mai mult de 60 de ani în urmă. Aspectul "cazului rece" al situației îmi place foarte mult. Mereu mi-au plăcut aceste scufundări în trecutul îndepărtat. Sunt fascinată de capacitatea anchetatorilor de a reconstrui și analiza evenimente atât de vechi. Autorul exploatează frumos ideea sa și se asigură că această călătorie genealogică prin timp ne alimentează în mod constant curiozitatea.
Cealaltă parte a cărții ne face să urmăm un complot clasic: o vânătoare a violatorului în serie. Cu toate acestea, această rețetă veche a dat naștere unor pagini pline de suspans. Primele pagini au sugerat că acestă investigație ar fi secundară. Pe măsură ce lectura progresează, această căutare a "Tăietorului de plase de țânțari" a avut un loc din ce în ce mai important și a oferit momente reale de intensitate dramatică. Am fost pasionată de această vânătoare. 
În ambele cazuri, natura independentă a lui Bosch îl pune în conflict cu superiorul său imediat din San Fernando și cu compania de securitate angajată de miliardar. După ce și-a recuperat insigna de polițist, trebuie să gestioneze cu atenție folosirea bazelor de date ale poliției pentru anchetele sale private și să avanseze cercetând ambele cazuri. Bosch a flirtat adesea cu limitele, dar aici trebuie să respecte anumite reguli de etică pentru a reuși să avanseze. Pentru a îl găsi pe violatorul în serie, el va găsi sprijin la Bella Lourdes, un inspector local; în timp ce pentru a se ocupa de consecințele cazului de moștenire solicită ajutorul fratelui său Mickey Haller.
Întotdeauna sensibil la problemele actuale, ca și în romanele anterioare, Connelly pune accentul cu această ocazie pe conștientizarea atacurilor sexuale, a respectului pentru diversitatea sexuală (partenerul său în acest caz, Bella Lourdes, este o lesbiană și duce o viață stabilă și respectată cu partenera și copilul lor); reducerile datorate crizei, dar își manifestă preocuparea și pentru ideologia și comportamentul celor care au devenit în ultimii ani chiriași la Casa Albă. Și toate acestea, pe fundalul orașului Los Angeles și conurbarea imensă, cadru obișnuit și co-star al tuturor romanelor.
În concluzie, „Chipul dur al despărțirii”, confirmă talentul autorului și carisma eroului său. Un roman care se citește rapid grație stilului autorului: fluid și direct. Comportamentul fluid și intrigant permite cititorului să urmărească investigațiile pas cu pas, participând aproape în mod activ la rezolvarea ambelor cazuri, despre care se poate spune că se rezolvă numai spre ultimele capitole. Cu toate acestea, cea mai bună parte a cărții, în opinia mea, este construirea protagonistului, Harry Bosch. Cred că nu este surprinzător, deoarece există multe cărți pe care le-a scris cu Harry ca protagonist sau ca personaj secundar. Atât conflictele sale interne, cât și relațiile pe care le întreține cu fratele sau fiica sa, sunt foarte elaborate și dau atingeri umane romanului. Mi-a plăcut, de asemenea, că evenimentele întâmpinate provoacă o nouă confruntare a inspectorului nostru cu amintirile sale triste despre războiul din Vietnam. Și noi simțim din ce în ce mai mult că Harry îmbătrânește, folosește ochelarii la citit, nu mai poate alerga ca altă dată, are dureri etc. Nu câștigăm niciodată cu timpul, dar tipul nu renunță.
Acest roman este un Connelly relativ clasic, dar foarte plăcut de citit, datorită unei precizii chirurgicale în construirea anchetelor. Autorul este întotdeauna extrem de informat cu privire la procedurile, diferitele departamente, ierarhii, etc ...  Connelly oferă un realism care depășește cu mult toate thrillere care există în literatura de specialitate (bine, cele pe care le cunosc ...) și creează o imersiune întotdeauna eficientă. 
Un thriller uluitor, capabil să implice cititorul în rezolvarea celor două cazuri. Acțiunea și suspansul îl fac pe Michael Connelly maestrul necontestat al thriller-ului american.
Recomand pasionaților genului. Mulțumesc editurii Rao pentru exemplarul oferit.

2 comentarii:

  1. Mulțumesc pentru recenzie, m-ai făcut curioasă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Ma bucur ca te-am facut curioasa. Cartea face parte dintr-o serie. Merge citita si independent, dar ptr a il ntelege complet de Harry Bosh, recomand lectura cartilor din seria scrisa de Connelly, cu Bosh.

      Ștergere