duminică, 27 martie 2016

Răspântii - Ally Condie


An aparitie: 2012
Autor: Ally Condie
Categoria: Literatura Universala
Editura: LITERA
Nr. pagini: 320


În "Legăminte", primul volum al trilogiei de Ally Condie, am descoperit o noua saga distopica unde optimizarea si eficiența sunt cuvintele de ordine,  o societate în care cultura a fost redusă la o 100 de poezii, o 100 de melodii, o 100 tablouri astfel încât cetățenii săi să nu se oprească din căutarea lor pentru  atingerea perfecțiunii.
Ca urmare a unei catastrofe climatice, lumea așa cum o știm nu mai există: omenirea este acum guvernată de către Societate, care reglementează durata de viață a cetățenilor săi în detaliu: ea îți alege profesia, partenerul tău și chiar și momentul morții tale, la optzeci de ani. Într-o societate în care nu există nici boală, nici crimă, libertate este, de asemenea, dispărută. " Legăminte" se deschide cu " Banchetul pentru  Alegerea Perechilor ". Pentru Cassia, o tânără  de 17 ani, totul s-a schimbat în acea zi: Cassia este combinată cu Xander, prietenul ei din copilărie, dar când introduce în portalul casei sale  un microcard care conține datele personale ale Perechii ei, pe ecran apare Ky, un băiat misterios. Acest lucru  nu s-a mai întâmplat niciodată, Societatea nu greșește niciodată. Și totuși ...Pe măsură ce povestea se desfășoară , Cassia și Ky se îndrăgostesc, deși Ky este o "aberație", ostracizat de societate, deoarece este  considerat instabil.
În "Răspântii", Cassia pornește în căutarea  lui Ky,  care este trimis să lupte  în provinciile îndepărtate, riscându-și viața. Ky asistată la bombardamentele reale din provinciile exterioare unde anomaliile și aberațiil sunt considerate, de fapt, a fi simple marionete; ființe de consum de care se pot lipsi. Ei sunt bombardați și omorâți fără nici o șansă de apărare.
Al doilea volum al trilogiei, "Răspântii", este un roman de tranziție, foarte dificil de scris , dar extrem de frumos pentru  cititori. Este "un fior continuu". Emoția unei voci. O emoție care rezonează în vocea Cassiei și a lui Ky,  o voce narativă inedită, reprezentând inima și sufletul romanului.  Stilul lui Ally Condie dă romanului puterea: cuvintele zboară, din stiloul autoarei care știe perfect să recreeze emotiile personajelor sale. Ally Condie este un adevarat poet al timpurilor moderne. Am apreciat în mod deosebit capitolele povestite de Ky, deoarece viziunea lui despre lume este plină de poezie. Prin ochii lui, cele mai simple gesturi sunt transformate într-un vârtej de emoții complexe. În "Răspântii",  poezia joacă un rol major. Ea dă romanului originalitatea sa  ceea ce îi permite să lupte pentru a se reînventa în mijlocul tuturor celorlalte distopii, care sunt la modă acum.
Personajele sunt foarte bine construite și foarte interesante. Există întotdeauna Ky, care este văzut într-o lumină diferită, .... Este un personaj care mi-a plăcut mai mult, față de volumul 1, și este foarte interesant. Îmi place Xander, și fiecare personaj nou intalnit aici, pentru că personalitatea lor este vie și pulsează  de dorința de a crea, de a face, să existe. Deși primul volum a fost mai convingător, acest al doilea volum pare să treneze: se pune accent mai mult pe psihologia personajelor și dragostea dintre  Ky și Cassia. Triunghiul amoros a fost o temă centrală a primului volum, dar acesta dispare în "Răspântii": dragostea dintre Cassia si Ky este mai evidentă, mai pasionată, decât afectiunea fraternă a Cassiei pentru  Xander.
Autoarea ne duce în afara Societății, o lume pe care o descoperim alături de  Cassia, o lume în care moartea este omniprezentă, ca un personaj din poveste. Descoperim ceea ce ascunde Societatea și, deși Oficialitățile nu sunt la fel de prezente, urmele lor sunt vizibile și ridica multe semne de întrebare. Universul creat este foarte complex,  dar nu am avut nici o problemă cu vizualizarea locurile descrise, a oamenilor.
"Răspântii" este un roman cu  tonuri misterioase care m-a introdus  într-o lume alternativă unică, care urmează să fie descoperită. Aici,  sunt două povești și  totuși este una. Două piese care sunt împletite una cu alta, ce mi-au amintit că lectura romanului "Legăminte" nu a fost doar pentru a descoperi cât  a fost  de intensă și puternică dragostea dintre Cassia si Ky, dar, de asemenea, și pentru a  analiza și încerca să interpretez mișcările unei societăți rigide. Și , în timp ce citeam m-am trezit întrebându - mă de ce urăsc atât de mult aberații? Poate fi altceva, pe lângă rigoarea controlului absolut a cetățenilor săi, care împinge Societatea să acționeze în acest mod?
           Concluzia:     Un roman care subliniază importanța cuvintelor ca o cale de salvare și  necesitatea  rebeliunii împotriva unei societăți care îi forțează pe toți să gândească la fel, lipsindu - i de libertate care ar trebui să fie un drept al fiecărui cetățean. Atâta timp cât există cuvinte, atâta timp cât toată lumea își aduce aminte că există întotdeauna o altă alegere, atunci nimic nu poate fi pierdut cu adevărat.
Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

Legăminte - Ally Condie


Mulțumesc  EDITURII LITERA  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu