luni, 9 iunie 2014

PS Te iubesc - Cecelia Ahern


 
 Sinops: Îndrăgostiţi din copilărie, îşi sorbeau cuvintele unul altuia, iar certurile lor se sfârşeau în hohote de râs. Când Gerry moare, Holly este distrusă: iubitul, cel mai bun prieten, sprijinul ei nu mai este. Dar Gerry a promis că îşi va veghea mereu dragostea. Şi se ţine de cuvânt: el îi lasă lui Holly un pachet cu scrisori care, deschise pe rând, în fiecare lună, vreme de un an, o vor învăţa cum să ia viaţa de la capăt. Pe măsură ce deschide fiecare scrisoare, Holly înţelege sensul schimbării şi al iubirii de celălalt. Cu ajutorul prietenilor şi al zgomotoasei sale familii, ea învaţă din nou să râdă, să plângă, să cânte, să danseze – să fie mai curajoasă ca niciodată.
Holly îşi îngropase faţa în tricoul albastru din bumbac şi mirosul familiar o izbi imediat, o durere copleşitoare, care-i înnoda stomacul şi-i frângea inima. Simţea înţepături la ceafă şi un nod în gât care ameninţa să o înece. O cuprinse panica. În afară de bâzâitul slab al frigiderului şi murmurul produs de ţevile boilerului, casa rămânea tăcută. Era singură.”
Impresiile mele: Dureros şi extrem de trist.La storia si basa su quella che è la più grande paura di ognuno di noi: sopravvivere a chi si ama. Povestea se bazează pe ceea mai mare frica a noastră  : să supraviețuim fără cei pe care îi iubim.Continuare a vivere in un mondo diverso da quello che si conosceva, un mondo estraneo e nemico. Să continuăm să trăim într-o lume diferită de ceea pe care o știm, o lume străină.Un mondo dove tutto sembra andare avanti nella normalità, incurante del dolore di chi ha perso tutto. O lume în care totul pare să fie  normal, oarbă la durerea celor care au pierdut totul.Holly deve ritrovare una ragione per alzarsi dal letto ogni mattina, deve ricostruirsi una vita in cui il suo amato Gerry non farà più parHolly trebuie să găsească un motiv pentru a ieși din pat în fiecare dimineață, trebuie să îşi reconstruiască viața fără  Gerry.
Am petrecut clipe frumoase împreună şi tu ai fost pentru viaţa mea... tu ai fost viaţa mea. Nu regret nimic.
Dar eu sunt doar un capitol din viaţa ta, vor mai urma multe altele. Păstrează amintirile noastre minunate, dar nu-ţi fie teamă să-ţi faci altele.
 
      Am fost extrem de încântată să citesc  această carte de Cecelia Ahern pentru ca am auzit numai lucruri bune despre ea. PS Te iubesc  este o carte sensibilă şi  enigmatică cu personaje extrem de realiste.
                Am înțeles pe deplin sentimentele trăite de Holly, am suferit alături de ea, am strigat cu ea și am zâmbit.Attraverso lei, ho amato Gerry e con lei mi sono rassegnata alla sua scomparsa. Prin ea, l-am iubit pe  Gerry și m-am resemnat cu  dispariția lui.E forse io, più di lei, non l'ho accettata. Și poate că  asemenea celor  mai mulţi  dintre voi, nu am acceptat.Uno dei momenti più dolorosi della lettura è stato leggere il capitolo in cui seguiamo Gerry. Unul  dintre cele mai dureroase momente este capitolul care prezintă ultimele momente din viaţa lui Gerry. Lui è in camera, debilitato dalla malattia, e scrive l'ultima lettera per la sua HollyEl este in camera, slăbit de boală și scrie ultima scrisoare pentru Holly. Quella di Dicembre. Scrisoarea pentru luna  decembrie.In lui ho visto il dolore, la sofferenza, la paura, ma soprattutto ho visto il coraggio. I-am văzut durerea, suferinta, frica, și mai presus de toate curajul.Il coraggio di pensare a Holly prima che a sé e d'inventarsi un modo per esserci ancora per lei. Curajul de a se gândi la  Holly înaintea lui, și a inventa o modalitate prin care să  fie în continuare acolo pentru ea .
Fiecare mesaj de la Gerry pentru  Holly este un pumnal înfipt în  inimă.
„P.S. Te iubesc, Holly; ştiu că şi tu mă iubeşti. Nu ai nevoie de lucrurile care mi-au aparţinut ca să-ţi amintească de mine, nu trebuie să le ţii ca dovadă că eu am existat sau că exist în mintea ta. Nu e nevoie să te îmbraci cu puloverul meu ca să mă simţi lângă tine; eu sunt deja aici... Îmbrăţişându-te mereu.”
În mai multe rînduri m-am imaginat în pantofii lui Holly, si m-am intrebat ce aş face dacă aş trece prin aceiaşi situaţie cu care ea se confruntă . Ştiţi la ce concluzie am ajuns ? Nu stiu…nu am găsit un răspuns sau o concluzie finală  privind modul în care aş reacţiona  dacă ar trebui să trec prin ce a trecut Holly.Nu sunt sigură ca aş fi la fel de puternică …este dificil.    
  Concluzia :   Mesajul pe care autorul încearcă să îl transmită este că ar trebui să ne bucurăm de fiecare moment petrecut împreună  cu cei pe care îi iubim.  Cei care au plecat înainte, vor  fi întotdeauna în inimile noastre Viața nu se oprește. Trebuie să profităm de momentele de bucurie și de tristețe, să învăţăm  că fiecare zi este un nou inceput ...  

2 comentarii:

 1. Mulțumim pentru recenzie. Eu am văzut filmul, care, sincer, nu prea mi-a plăcut, m-a atras deopotrivă personajul principal și atât. Și tipa, prietena ei, care-i întreba pe toți „Ești singur? Muncești? Ai copii?” :)) Cecilia Ahern este o scriitoare bună, nu mă înșel, dar îi zic pas puțin.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ei m-ai inchis !:)) Nu am vazut filmul ;D.
   Prima carte pe care am citit -o de aceasta autoare a fost Multumesc pentru amintiri.Spre surprinderea mea nu mi-a placut si multa vreme am ocolit aceasta autoare. Cartile ei nu sunt foarte complexe , grele dar au o anumita dulceata.Cartea de mai sus mi-a placut pentru ca surprinde foarte bine sentimentele personajului principal.

   Ștergere