duminică, 26 mai 2013

Gradina uitata - Kate Morton 
"Era întuneric acolo unde stătea ghemuită, dar fetiţa făcea ce i se spusese. Doamna o pusese să aştepte, căci nu se aflau încă în siguranţă şi trebuiau să tacă chitic. Era doar un joc, un fel de de-a v-aţi ascunselea.(…)
Doamna aceea o să se întoarcă, aşa spusese, şi fetiţa abia o aştepta."

               O fetiță de  4 ani   ajunge  cu vaporul în anul 1913 în  Australia. Ea este singură și  nu își amintește nimic. În valiza ei sunt niște haine și o carte de povesti ale unei  scriitoare misterioase , Eliza Makepeace ... Este adoptată de oameni buni, care-i dezvăluie  misterul originilor sale de  la vârsta de 21 ani . Lumea lui Nell se prăbușește. Acesta este începutul unei călătorii lungi și dureroase   în căutareă  propriei identități   ,o călătorie  care va dura  peste 50 de ani.
               Grădina uitată este  o poveste de familie, despre cat de importante sunt  legăturile de familie, cunoașterea trecutului nostru și a propriei  identități. Există trei piloni fundamentali: Eliza Makepeace, a cărei poveste începe în primii ani ai secolului al XX-lea. Apare ca un  copil alaturi de mama ei Georgiana și fratele ei mai mic Sammy, într-un mediu nesigur , situație cauzată de anumite litigii de familie. Nell O'Connor este  personajul cu un trecut neclar care decide să ia controlul asupra propriei vietii  pentru a afla ce s-a întâmplat atunci când ea era doar o copila. Cassandra, nepoata lui Nell este  responsabila pentru rezolvarea  misterului  care dateaza de un secol.In jurul acestor trei personaje  se  vor roti celelalte personaje, o gama larga de figuranti care îmbogățesc romanul. Fără îndoială, cei mai proeminenti sunt cei doi  Montrachet : Linus om slab, dominat de sentimente și emoții  si  Adeline, soția lui Linus, mereu preocupata de aparențe și de fiica ei  Rose .În conacul Blackhurst, am fost complet sedusa de uneltirile Adelinei. Aparițiile sale implică întotdeauna unele surprize sau întorsături în poveste.
            Punctul forte al acestei cărți constă mai mult în temă (căutarea identitătii) și farmecul locului (în special Australia, Cornwall și Londra victoriană).  Londra anului  1900 este bine descrisa:ceață, mizeria, mirosul de urină, sărăcie extremă. In roman există mai multe descrieri, foarte amănunțite, astfel încât cititorul poate “vedea” imaginea locului în care evenimentele se desfășoară. He “visto” la casa londinense donde vivía Nell de pequeña, la cabaña al lado de un acantilado, la mansión inglesa donde vivía Rose. Am "văzut" casa din Londra, unde a locuit Nell. Cabană mica de lângă stâncă, conacul englez unde a trăit Rose.
Y, no sólo he visto tales lugares, sino que he sabido cómo se vivía allí.
          Un  alt lucru care iese în evidență în această carte sunt  poveștile Autoarei  .Prin povești ne este spusa o poveste în poveste. O interpretare mai profundă a povestilor, dezvăluie adevărul pe care au încercat să il ascundă. Durerea și dorul care surprind  in aceste povești frumoase nu trec neobservate de către un  cititor atent.
"Împărăteasa nu mai putea de dragul ei şi n-o slăbea din ochi. Singurătatea o făcuse aspră, iar asprimea o făcuse egoistă şi bănuitoare. Aşa că îşi închipuia tot timpul că cineva voia să i-o fure. „E doar a mea, se gândea, ea e mântuirea mea, trebuie s-o ţin doar lângă mine!”
  Fragmentul de mai sus  este din  povestea  Pruncul schimbat de zâne  scrisa de Autoare .
Am fost fascinatade capacitatea sa de a crea povesti .
        Scrisul lui Kate Morton este fluid, , povestea este bine spusă, ușor de citit. Ea are o proză simplă, dar foarte eleganta. Romanul este narat la persoana a treia, dar întotdeauna din punctul de vedere al uneia din cele trei eroine. CeleSon los tres personajes muy bien trazados, con su propia personalidad. trei personaje foarte bine elaborate, cu propria sa personalitate. Y los tres, siendo muy diferentes, entrañables.Personajul meu preferat în această poveste este Eliza Mackepeace.
Din primul moment am fost sedusa de independentă ei. Povestea Elizei , în opinia mea umbrește complet povestile Cassandrei si a lui Nell. Cele trei povesti    sunt țesute treptat, încet și în mod deliberat, până când cititorului în cele din urmă ii este  dezvăluita  o poveste uimitoare plina  de mister și de înșelăciune.
      O poveste frumoasă cu  personaje de neuitat care  menține cititorul în suspans de la început până la sfârșit. Este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit anul acesta . Dacă vă plac romanele cu  personaje  puternice de sex feminin și povești care se deruleaza pe parcursul mai multor generații, trebuie să citiți Grădina uitată .

5 comentarii:

 1. Pare a fi vorba de o poveste extrem de interesantă. sper să ajung și eu să o citesc vreodată.
  Îmi place recenzia ta, e complexă și convingătoare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! E o carte frumoasa care te tine " prins " desi de pe la jumatatea cartii incepi sa banuiesti adevarul.
   Cand realizez o recenzie ( asa cum pot eu ) incerc sa nu dezvalui totul ci doar atat cat sa fac cititorul curios sa caute cartea.

   Ștergere
 2. Ah, ce mi-a placut si mie 'Gradina uitata'..
  Mi-am luat de la Bookfest ultima carte scrisa de Kate Morton, Orele indepartate, abia astept sa o citesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am vrut sa mi-o cumpar si eu dar am renuntat din cauza pretului cam mare.

   Ștergere
 3. eu am citit "Orele indepartate" si mi s-a parut mai putin reusita decat "Gradina uitata". oricum, cred ca-i si chestie de gusturi. totusi, chiar si acum, daca maine ar apare alta carte scrisa de Kate Morton, tot as cumpara-o:)

  RăspundețiȘtergere