sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Angelica. Logodnica Vanduta - Anne Golon
Nume carte: Angelica. Logodnica Vanduta
Autor: Anne Golon
Produs publicat in 2012 la Lira
Data aparitiei: Octombrie 2012

           După lectura  primului volum, am fost atât de dornica sa  aflu  mai multe despre aventurile Angelicai incat pur si simplu am devorat al doilea volum ! Logodnica vanduta  urmareste  pasii tinerei ca  femeie măritată. In acest volum Angelica copilul sălbatic din primul volum se maturizeaza, creste si  devine o femeie superba .  
          În 1654, Angelica isi  păraseste  definitiv familia si se alătura soțului ei in  Toulouse. Ingrozita de  aspectul fizic al contelui Peyrac  refuza sa il lase sa o atinga.Dar există o zicală că aparențele sunt înșelătoare, deoarece sub  aspectul hidos se  gaseste un om  cultivat , un adevarat gentleman, un om cu inima mare, seducător , știe cum sa se poarte cu femeile, un pic macho, uneori batjocoritor și sarcastic. Treptat, Angelica  descopera ca este atrasa   de frumosul oraș Toulouse ... și soțul ei.
                 Geofrey Peyrac este  alchimist. Are un laborator propriu unde face  experimente cu diferite metale .Aceste teste  științifice sunt vazute de  Arhiepiscop ca lucrarea diavolului, vrăjitoare. Contele este un om de stiinta deschis  spre nou , intr-o perioada in care Biserica putea  inca arde oameni pentru vrajitorie.Mai mult decât atât Angélica și soțul ei se trezesc implicati in  intrigile politice ale timpului, datorită problemei  delicată de a fi mai bogati decât regele însuși. Pentru ca nu isi pot explica de unde vine bogatia contelui , oamenii spun ca a facut un pact cu diavolul.
              Multe referințe istorice privind contextul timpului (venirea la putere a lui Ludovic al XIV-lea, negocierile pentru căsătorie făcută de către Mazarin), dar  și istoria regiunii Toulouse (Cruciada Albigensiană, Inchiziția. ..) dau  densitate  povestii.
               Pe  fundalul poveștii, ne  bucuram  de peisajele superb descrise , de realitățile de zi cu zi ale timpului  care ne amintesc cum era viața, importanța Bisericii,... Stilul autoarei este impecabil. Narațiunea este simplă, ușoară si accesibila. 
                Nu știu dacă mai este nevoie sa  spun , dar  ,, Logodnica vanduta”mi-a placut foarte mult.  Acesta  carte este un succes.Toate ingredientele adaugate au fost masurate cu grija  pentru a da un best-seller care nu dezamageste!

2 comentarii:

 1. Cărțile astea devin din ce în ce tot mai tentante. Pe mine unul m-ai convins când ai menționat de alchimie. Cred că le voi adăuga pe lista mea.
  Spor la citit în continuare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Mie imi place aceasta serie pentru ca face referire si la contextul istoric al acelor timpurii.

   Ștergere